Afbeelding
Esther Coumans

Artikel 1 van grondwet zichtbaar in gemeentehuis

Politiek

[HARDINXVELD-GIESSENDAM De tekst van artikel 1 van de grondwet dat gaat over het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod moet een prominente plaats krijgen in het gemeentehuis. Een voorstel van het CDA daarvoor is donderdag door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen. De TAB en de SGP stemden tegen. Waar en wanneer de tekst precies zal worden aangebracht, wordt nog onderzocht.

door Ward den Besten

CDA-fractievoorzitter Wim de Ruiter zei het van belang te vinden dat de tekst wordt aangebracht, zodat mensen eraan herinnerd worden ,,waarop onze rechtstaat is gebaseerd’’. Omdat volgens De Ruiter in het gemeentehuis te weinig ruimte is om heel de grondwet uit te beelden, is voor artikel 1 gekozen. Maar dat staat wat hem betreft symbool voor heel de grondwet.

SGP-fractievoorzitter Arjan Meerkerk had op een aantal punten bezwaar tegen het plan van het CDA. Hij had het idee dat het voorstel ,,politiek getint’’ was vanwege de naderende gemeenteraadsverkiezingen. Ook stond Meerkerk niet achter de keuze voor artikel 1, waarvan tevens een tekstwijziging momenteel wordt behandeld in politiek Den Haag. Volgens hem is het namelijk geen ,,superartikel’’ en staat het doorgaans op gespannen voet met de vrijheid van meningsuiting. ,,Wij hebben moeite met het er alleen uitlichten van artikel 1. Wij staan achter het geheel van de grondwet’’, aldus Meerkerk.

Fractievoorzitter Dick Fijnekam van de TAB vond het vooral symboliek waarmee niks wordt opgelost. Hij zette ook vraagtekens bij de schijnbare haast van het CDA voor dit voorstel. Hij gaf aan dat er plannen zijn om mogelijk meer organisaties, zoals bijvoorbeeld Servanda of de bibliotheek, in het gemeentehuis onder te brengen. Fijnekam pleitte ervoor eerst die ontwikkelingen af te wachten.

Robert Philippo van Fractie PHILIPPO gaf aan dat wat hem betreft de tekst in neonletters op het gemeentehuis wordt aangebracht. ,,Het zet mensen aan het denken en het maakt mensen bewust’’, zei hij. Ook volgens PvdA’er Max van den Bout is ,,artikel 1 meer dan ooit nodig’’. ,,Het is belangrijk dat iedereen het kan zien.’’

Burgemeester Dirk Heijkoop zei het belang van symboliek te onderschrijven, maar hij wilde wel dat er verdere actie wordt ondernomen om de waarden van de democratie uit te dragen. Zowel door het college als door de gemeenteraad.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie