Afbeelding
pixabay.com/anncapictures

Sneller en meer bouwen in Hardinxveld-Giessendam

17 november 2021 om 11:34 Wonen

HARDINXVELD-GIESSENDAM De woningbouw moet worden versneld. Met die boodschap kwam donderdag een meerderheid van de gemeenteraad aan het college van burgemeester en wethouders. Een motie van de coalitiepartijen TAB, SGP en ChristenUnie die oproept te komen tot versnellingsmaatregelen, kreeg vanuit de oppositie alleen bijval van het CDA.

door Ward den Besten

Op de agenda stond de programmabegroting voor de komende jaren. Het doorgaans belangrijkste debat van het jaar spitste zich toe op de oververhitte huizenmarkt. Dat kwam deels door nieuwe, gunstige cijfers van het Rijk over de bijdragen aan gemeenten voor de eerstvolgende jaren. Daardoor is er financieel weer wat lucht ontstaan en was een bezuinigingsdebat niet nodig.

,,Versnellen is niet eenvoudig’’, zo lichtte Benhard van Houwelingen van de TAB de motie over de woningbouw toe. ,,Er is niet één oorzaak en ook niet iemand aan te wijzen waar het aan ligt. Het is een verdraaid weerbarstige materie. Toch denken wij dat er maatregelen zijn te bedenken’’, zei hij.

CAPACITEIT Het TAB-raadslid somde een reeks maatregelen op, waarvan hij denkt dat die soelaas kunnen bieden. Zo ziet hij graag dat meer (externe) capaciteit wordt ingeschakeld om bouwplannen te beoordelen en behandeltermijnen van principeverzoeken te verkorten. Ook kunnen volgens hem meer woningbouwlocaties worden aangewezen en meer woningen worden ingetekend in bouwplannen. Daarnaast noemde hij het een optie om kantoren te verbouwen tot woningen. Zo stelde hij ook voor om eventueel een vleugel van het gemeentehuis om te bouwen naar appartementen.

U negeert dat allemaal en doet alsof het onleefbaar is

De PvdA en Fractie PHILIPPO konden zich niet vinden in het voorstel. Zij stelden andere prioriteiten. Volgens de PvdA is er namelijk een schreeuwend tekort aan sociale huurwoningen en ligt de nadruk bij nieuwbouw in Hardinxveld ,,te eenzijdig’’ op de koopsector. Ook zou er volgens PvdA’er Gert Maas een zogenoemd ‘pas-op-de-plaatsbeleid’ gevoerd worden ten aanzien van sociale huur. Hij zei het coalitievoorstel pas te kunnen steunen als daarin zwart op wit zou komen te staan dat in tien jaar tijd 160 sociale huurwoningen erbij komen.

Dat er sprake zou zijn van een ‘pas-op-de-plaatsbeleid’ werd fel weersproken door de coalitiepartijen. ,,Dat is niet wat wij voeren. Dat is echt een verkeerde voorstelling van zaken’’, beet SGP-fractievoorzitter Arjan Meerkerk van zich af. Hij wees erop dat per nieuwbouwproject gekeken wordt waar behoefte aan is. Ook Van Houwelingen zei moeite te hebben met het ‘frame’ van de PvdA dat de gemeente niet bereid zou zijn sociale huurwoningen te bouwen.

Fractievoorzitter Cor van Vliet van de ChristenUnie benadrukte dat de bouw van (duurdere) koopwoningen de doorstroming op de huizenmarkt kan bevorderen. Daardoor moeten uiteindelijk ook meer sociale huurwoningen vrijkomen. De PvdA, die zelf een motie indiende voor de bouw van meer sociale huur, kreeg uiteindelijk het CDA en Fractie PHILIPPO mee.

VOORSTEL De laatstgenoemde partij kwam op haar beurt met een voorstel, dat ook alleen steun kreeg van de oppositie. Daarin werd naast versnelling van de woningbouw nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de leefbaarheid van nieuwe wijken. Woningen mogen wat Robert Philippo betreft niet te dicht op de snelweg worden gebouwd en ook moet op gepaste afstand groen aanwezig zijn.

Ook dat schoot bij de coalitie in het verkeerde keelgat. Volgens Meerkerk zal er niets meer gebouwd worden als de gemeente zich strikt gaat houden aan de normen die Philippo wil hanteren. ,,Dat gaat echt het dorp op slot gooien.’’ Daarnaast vindt de SGP’er dat de wijken die nu gebouwd worden al leefbaar zijn.

Meerkerk kreeg bijval van de ChristenUnie en de TAB. Volgens Van Houwelingen gaat Philippo er ten onrechte van uit dat huidige woningbouwplannen per definitie niet leefbaar zijn. Daarop liet Van Vliet aantekenen de Blauwe Zoom een leefbare wijk te vinden, met veel water en groen. ,,U negeert dat allemaal en doet alsof het onleefbaar is. Ik stoor me daaraan.’’

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie