Afbeelding
Merweradio

Merweradio mag geen Sliedrechts feestje worden

29 november 2022 om 19:14 Politiek

HARDINXVELD-GIESSENDAM De stichting Merweradio is door de gemeenteraad opnieuw naar voren geschoven als lokale omroep voor de komende vijf jaar.

door Wim Timmermans

Tot eind dit jaar fungeert de stichting Merweradio als lokale omroep in Hardinxveld-Giessendam. Daarvoor heeft het landelijke Commissariaat van de Media de stichting aangewezen. Die aanwijzing geldt voor een periode van vijf jaar.

Merweradio is zowel in Sliedrecht als in Hardinxveld Giessendam actief. De aandacht gaat vooral uit naar evenementen en de gemeentepolitiek. De stichting wil de komende vijf jaar het lokale nieuws verzorgen in Hardinxveld Giessendam en Sliedrecht. Ze heeft daarvoor opnieuw een aanvraag ingediend bij het Commissariaat van de Media.

Per gemeente kan maar één omroep worden aangewezen. Daarvoor is dan wel een positief advies nodig van de gemeenteraad. Dat positieve advies kwam er in Hardinxveld-Giessendam; Merweradio was de enige kandidaat. De raad verwachtte ook een positief advies in Sliedrecht. Als beide positieve adviezen binnen zijn, kan het Commissariaat van de Media een besluit nemen over de vraag of Merweradio voor beide gemeenten wordt aangewezen als lokale omroep.

KRITISCH Het positieve raadsbesluit was bijna een hamerstuk. Alleen Arie de Rooij voerde namens de T@B het woord. Maar hij was kritisch en riep Merweradio op meer met de tijd mee te gaan: ,,Mensen willen graag lokaal nieuws zien en beluisteren, maar minder via de traditionele weg die Merweradio wil bewandelen.” Hij vroeg om meer aandacht voor social media en online activiteiten, zoals bijvoorbeeld een podcast. Hij riep jonge en ambitieuze programmamakers op om bij Merweradio actief te worden. Daarnaast verbaasde hij zich er over dat er geen kijk- en luistercijfers beschikbaar zijn: ,,Dan is het moeilijk om de gemeentelijke bijdrage van tienduizend euro te verantwoorden.”

Tot slot wilde hij meer zichtbaarheid voor Hardinxveld-Giessendam: ,,Het mag absoluut geen Sliedrechts feestje worden, wat nu wel het geval lijkt.” Maar dat gaat nog spannend worden, de landelijke trend is anders. Er zijn op dit moment veel lokale omroepen, maar die worden steeds meer onderdeel van een kleiner aantal zogenaamde streekomroepen. Langzaam en geleidelijk volgt ook stichting Merweradio die ontwikkeling. Nu is het aan het Commissariaat van de Media om te besluiten of Merweradio voor de komende vijf jaar opnieuw een zendvergunning krijgt. In dat geval is de gemeente verplicht financieel bij te dragen. In 2023 gaat het om een bedrag van 1,47 euro per huishouden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie