Afbeelding
pixabay.com/MabelAmber

Wandel- en fietspaden beter scheiden

24 november 2021 om 11:25 Recreatie

HARDINXVELD-GIESSENDAM Het CDA wil naast meer fietspaden dat er ook meer wandelpaden in Hardinxveld komen. En het onderscheid tussen beide moet beter.

door Ward den Besten

,,Sinds de coronapandemie zijn er meer mensen gaan wandelen en fietsen om zo te voorzien in hun lichaamsbeweging. Soms zitten de fietsers en de wandelaars elkaar in de weg. Dit vraagt om fysiek onderscheid in wandel- en fietspaden, vooral in nieuwbouwwijken’’, meldt het CDA.

De partij heeft het college van burgemeester en wethouders hierover aan zijn mouw getrokken. Dat laat weten een besluit over eventuele investeringen in wandelpaden aan het volgende college over te laten. Wel beaamt de gemeente dat meer mensen door de coronapandemie zijn gaan wandelen, maar er is verder geen onderzoek gedaan of daardoor meer wandelpaden nodig zijn.

Het CDA maakt zich verder al lange tijd hard voor doortrekking van de zogenoemde ‘fietssnelweg’ F15 vanuit Sliedrecht naar Gorinchem langs de A15. Daarvan zegt het college dat die er niet eerder komt dan 2027.

,,De snelfietsroute heeft een nauwe relatie met de verbreding van de A15. Onze voorkeur is een route parallel aan de rijksweg. De verwachting is dat de snelweg tussen 2027 en 2040 wordt verbreed’’, aldus het college in reactie op vragen van het CDA. Een eerdere realisatie van het fietspad langs de A15 is volgens het college niet mogelijk.

Wel zegt de gemeente dat er alternatieve snelfietsroutes in Hardinxveld worden onderzocht. Maar ook daarvan moet op korte termijn niet te veel worden verwacht. ,,Als een alternatieve route haalbaar zou blijken te zijn, vraagt dit ook nog de nodige studie’’, antwoordt het college.

Het CDA vindt dat de komst van de F15 wel erg lang gaat duren zo. De partij wil van het college concretere toezeggingen over de aanleg van de fietssnelweg. Het CDA benadrukt dat het fietspad de verkeersveiligheid in Hardinxveld ten goede komt. ,,De nieuwe fietsroute langs de A15 kan ervoor zorgen dat minder fietsverkeer op de fietsgevaarlijke Rivierdijk ter hoogte van de scheepswerven richting Nieuweweg komt.’’


advertentie
advertentie