Jan de Sterke op stoom op de Merwede
Jan de Sterke op stoom op de Merwede Hannie Visser-Kieboom

Stomen op de Linge met Jan de Sterke

Recreatie

GORINCHEM Stoomsleepboot Jan de Sterke uit 1913 is een van de weinige nog varende stoomboten in Nederland. Op 13 en 14 augustus wordt de ketel opgestookt voor een vaartochtje over de prachtige Linge. Bezoekers kunnen bij uitzondering beide dagen meevaren. 

Stoomboot Jan de Sterke wordt volledig onderhouden door vrijwilligers en vaart maar een paar keer per jaar uit. Schipper Wim van de Perk: ,,Varen kan niet altijd. Als we naar een maritiem evenement gaan, moet er drie dagen van tevoren gestookt worden. Dan kan er pas gevaren worden. En met de huidige kolenprijzen is dat heel duur geworden. Op 15 augustus varen we naar een maritiem evenement in Duitsland. Omdat er dan toch gestookt moet worden, kunnen we tegen betaling korte vaartochten aanbieden. Op deze manier verdienen we wat terug voor onderhoud en het is leuk voor bezoekers en inwoners.” 

VIJF EURO Stichting Gorinchem Citymarketing wil meer waterrecreatie in Gorinchem en organiseert als proef de vaartochten van drie kwartier over de Linge. Voor vijf euro vaar je van de historische haven in Gorinchem tot Arkel en terug. En je mag een kijkje nemen in de machinekamer. Tip: trek geen lichte kleding aan! 

RESERVEREN De boot vertrekt tussen 11.00 en 16.00 uur elk uur vanaf De Ondervloed (historische haven) in Gorinchem. De ruimte aan boord is beperkt, dus reserveer je plekje vooraf bij de VVV via 0183-631525.

advertentie
advertentie