Afbeelding
prive

‘Je wordt noodgedwongen erg inventief’

Religie

H’VELD-G’DAM Vorige week maakte premier Mark Rutte nieuwe maatregelen bekend om het coronavirus verder in te dammen. Voor geloofsgemeenschappen wordt een uitzondering gemaakt op de groepsgrootte, maar de premier geeft het ‘dringende advies’ om ook daar niet met meer dan dertig mensen samen te komen. Het Kompas Hardinxveld-Giessendam peilde de meningen bij de Hardinxveldse kerken.

,,In maart zijn we begonnen met het verzorgen van digitale kerkdiensten”, vertelt Wolter Smit. Hij is voorzitter van de kerkenraad Stationskerk en gaat ook voor in diensten. ,,Onze scriba had het heel goed geregeld en iedereen kon op deze manier de diensten meekijken of terugkijken. Na een tijdje mochten we weer meer gemeenteleden in de kerk ontvangen. Bij ons hield dat in dat er maximaal 80 leden in de kerk mochten zijn. Dat is elke keer makkelijk gegaan, want dat ging op intekening. En niet iedereen wilde komen, veel mensen vonden het ook prettig om thuis te blijven en op die manier de dienst te volgen.”

Na de zomer werden de aantallen teruggeschroefd naar maximaal 30 en ook dat verliep prima. De kerk werkte en werkt nu nog steeds met een schema. ,,Je wordt noodgedwongen erg inventief. En eigenlijk is dat heel leuk. Straks hebben we zelfs betere camera’s, zodat de diensten nog beter te volgen zijn. De taakgroep beheer  heeft zich daar hard voor gemaakt en via een actie is er in twee maanden tijd 7500 euro bij elkaar gespaard voor nog betere apparatuur.”

Smit laat weten dat hij het fijn vindt om te horen dat de diensten digitaal goed worden bekeken, zowel live als het later terugkijken. ,,Ik heb ook vernomen dat mensen van buitenaf ook meekijken, dat is toch mooi om te horen.” Toch vindt hij het wel heel jammer dat de leden nu minder contact met elkaar hebben. ,,Anders zouden we elkaar ontmoeten in de kerk en na de dienst drink je een kopje koffie met elkaar en praat je samen. Dat kan nu helaas niet. Vanuit de PKN hebben we ook richtlijnen voor de pastorale bezoeken. Deze zijn helaas ook teruggeschroefd.”

De voorzitter vervolgt: ,,In het begin was het allemaal enorm wennen, maar ik moet zeggen dat wij het echt goed hebben geregeld. Alle lof voor de scriba, zij heeft prachtige protocollen gemaakt. Het kost veel organisatie, maar alles is keurig geregeld. De diensten zijn niet meer zo sfeervol helaas, maar ze kunnen doorgaan. En er komen nog genoeg uitdagingen aan.”

[Wolter Smit, Voorzitter kerkenraad Stationskerk

advertentie
advertentie