Afbeelding
Suzanne Heikoop

Biografie over ds. Boot; ‘een biografie begint met praten met de familie’

20 februari 2021 om 07:31 Religie

BOVEN-H’VELD ,,Een biografie schrijven is een kwestie van vertrouwen”, laat drs. Cees Hoogendoorn (1943) uit Zwijndrecht weten. ,, Alles komt dan boven tafel, want een biografie is een weergave van die persoon en zijn werk.” De auteur heeft een biografie geschreven over dominee Boot, ‘Prediker van het Koninkrijk der hemelen. De levensreis van dr. Izaäk Boot.’, predikant in Boven-Hardinxveld van 1977 tot en met 1992.

door Esther Coumans

Drs. Hoogendoorn is van oorsprong informaticus en was jarenlang bestuurder in de gezondheidszorg. Daarnaast was hij actief in het kerkenwerk. Dat hij een biografie over ds. Boot heeft geschreven, komt niet omdat hij goed bevriend was met hem. ,,Zijn preken op de kansel hebben mij altijd getriggerd. Een biografie moet de moeite waard zijn om te schrijven; deze persoon heeft een publieke functie bekleed en hij deed dat op een bijzondere wijze.”

Hij vervolgt: ,,Een biografie begint met praten met de familie. Ik heb destijds mevrouw Boot een brief gestuurd en ik kan me het eerste gesprek nog heel goed herinneren. Mevrouw Boot had mijn biografie over Poort gelezen en ze wist tot op dat moment niet dat ik de schrijver daarvan was. Maar ik denk wel dat dat belangrijk was. Aan deze man kan ik de biografie van mijn man wel toevertrouwen. In totaal heb ik denk ik wel zo’n 1800 uur aan de biografie gewerkt. Ik heb ook veel mensen uit Boven-Hardinxveld gesproken voor de biografie.” 

Hoogendoorn geeft aan dat ds. Boot een bijzondere man en predikant was. En dat hij veel affiniteit had met de leden van zijn kerk. In 1961 verbond Boot zich aan zijn eerste gemeente in Wijngaarden. Na 12 jaar deed hij zijn intrede in Nijkerkerveen en in december 1977 verbond bij zich aan zijn laatste gemeente in Boven-Hardinxveld.  

In de kerk in Boven-Hardinxveld was Boot geliefd bij het behoudende deel van de leden. ,,Toch waren er ook ‘Boot-vluchtelingen’, leden die niet van de preken van Boot hielden en uit de kerk stapten. Maar toch trok dominee Boot veel mensen naar de kerk. De mensen waren geïntrigeerd.” Op 1992 ging ds . Boot met vervroegd emeritaat. 

De biografie van ds. Boot komt officieel op 18 februari in de winkels te liggen. Het boek is vanaf nu verkrijgbaar bij onder andere Boekhandel Ritmeester aan de Rembrandtstraat 29 in Hardinxveld-Giessendam. 

Info: www.hetkoninkrijkderhemelen.nl.

Lees ook het volledige Premium-verhaal.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie