Het gaat om de paal rechts op de foto pal naast het parkeerterrein
Het gaat om de paal rechts op de foto pal naast het parkeerterrein Hannie Visser-Kieboom

Paal bij station Boven-Hardinxveld lijkt vooral een ‘sta in de weg’

30 maart 2024 om 11:00 Verkeer en vervoer

BOVEN-HARDINXVELD Op het parkeerterrein bij het Pro Rail station Boven-Hardinxveld staat pal naast een parkeerplaats een paal van de gemeente Hardinxveld-Giessendam, waar in elk geval tot 2021 nog een camera aan was bevestigd. Deze is inmiddels verwijderd en de paal lijkt nu alleen nog maar dienst te doen als ‘sta in de weg’. 

Dat is althans de overtuiging van Robert en Yvonne Bakker. Op 27 oktober in de vroege ochtend om 06.30 uur hadden ze de pech tegen de paal te rijden. Door de korte draaicirkel, het ontbreken van enige reflecterende verlichting op de paal en het donkere parkeerterrein ging het die ochtend mis. Bakker is er van overtuigd dat hij niet de enige is, die weleens in aanraking kwam met de paal, getuige de sporen op de paal zelf van afbladerende verf en deukjes. ,,Zeker in de winterdag bij slecht weer worden veel kinderen afgezet bij het station om op de trein te stappen. Als je dan het donkere parkeerterrein weer af wilt rijden, dan gaat het soms mis, ook door die kleine draaicirkel.” 

Ter plaatse is te zien dat de paal op een onhandige plaats staat. De paal is eigendom van de gemeente, reden voor Bakker om de gemeente aansprakelijk te stellen voor de schade aan zijn auto. Aanvankelijk liet de gemeente weten dat de paal geen eigendom was en verwees hem naar Pro Rail. Later kwamen excuses, omdat de paal wel van de gemeente is en voorheen was voorzien van een camera. Deze is echter verdwenen, zodat ook de paal overbodig lijkt. 

Toch ziet de gemeente geen reden de schadeclaim toe te kennen aan Robert Bakker. ,,De schade is niet ontstaan door achterstallig onderhoud en/of nalatigheid. Dat de paal ietwat scheef staat, betekent niet dat de paal (en/of de parkeerplaats) niet goed wordt onderhouden. De ietwat scheve paal levert geen gevaar op voor personen of zaken in de omgeving. Ook is er geen sprake van nalatigheid. De paal staat er al minstens 10 jaar en de gemeente heeft niet eerder een melding ontvangen over deze paal”, zo antwoordt de gemeente aan de familie Bakker. Ook stelt ze dat Bakker zelf tegen de paal is gereden en dat de gemeente daar niet aansprakelijk voor is.

Bakker baalt ervan dat hij zijn schade niet kan verhalen op de gemeente. ,,Ik heb gezien dat de paal aan de onderkant is beschadigd, ik weet zeker dat meer mensen daar weleens tegenaan gereden zijn.” Hij doet dan ook een oproep in het Kompas om zich te melden bij hem. Om zo samen te kijken wat gedaan kan worden aan de paal die volgens hem een ‘sta in de weg’ en de schade te verhalen. Hij vraagt hen dan ook om contact met hem op te nemen via robertyvonnebakker@outlook.com

De paal staat duidelijk scheef
Beschadigingen aan de paal van mogelijk meerdere aanrijdingen
advertentie
advertentie