Afbeelding
Egbert Egberts

Rover wil actieplan Qbuzz Drechtsteden

30 januari 2020 om 15:30 Verkeer en vervoer

H'VELD-G'DAM Qbuzz en provincie Zuid-Holland moeten samen met een actieplan komen om van het openbaar vervoer in regio Drechtsteden een succes te maken. Hiervoor pleit Reizigersvereniging Rover tijdens een hoorzitting van de Provinciale Staten.

De Provinciale Staten heeft diverse partijen uitgenodigd om hun licht te schijnen op de prestaties van Qbuzz in het concessiegebied Drechtsteden-Molenlanden-Gorinchem (DMG). Veel reizigers klagen hier over vertragingen, rituitval en overvolle treinen. De vervoerder heeft te maken met een tekort aan chauffeurs en niet juist werkende OV-Chipkaart apparatuur waardoor reizigers gedupeerd raken. Daarnaast zorgt reizigersgroei dat de vervoerder aan het eigen succes ten onder dreigt te gaan.

,,De reiziger mag verwachten dat er een 'alles-uit-de-kast'-plan is om snel tot verbetering te komen", stelt Rover tijdens de hoorzitting. Laagdrempelige restitutie bij vertragingen en bij foutieve afrekening horen daarbij. Rover pleit daarnaast voor kortingsacties om reizigers te motiveren de hyperspits te vermijden.

Rover verzoekt Qbuzz en de provincie te anticiperen op de te verwachten reizigersgroei. Bijvoorbeeld door de aanleg van busbanen en vrije rijstroken voor bussen op snelwegen, om vertraging door files te voorkomen. Ook voor de trein moet de infrastructuur worden uitgebreid, enkelspoor en korte perrons houden groei op dit moment tegen.

advertentie
advertentie