Afbeelding
BDUmedia

Gemeente H’veld: biggenruggen toch onveilig

18 augustus 2020 om 11:04 Verkeer en vervoer

H’VELD-G’DAM De gemeente Hardinxveld gaat de zogeheten biggenruggen op het fietspad langs de Rivierdijk in Boven-Hardinxveld waarschijnlijk toch weghalen. De betonnen obstakels aan de zijkant van het fietspad moeten voorkomen dat auto’s erdoor kunnen, maar volgens de gemeente zorgen ze bij nader inzien niet voor een verbetering van de verkeersveiligheid. Wat ervoor in de plaats komt, wordt nog onderzocht.

De situatie aan de buitendijkse zijde in de buurt van Klop Watersport is door meerdere partijen aan de kaak gesteld. Het CDA heeft daar als eerste vragen over gesteld. In maart gaf de gemeente nog aan niet van plan te zijn de biggenruggen weg te halen omdat ze voldoende zichtbaar zijn en er geen incidenten zijn geweest. 

Onlangs zette ook de TAB vraagtekens bij de veiligheid van de biggenruggen voor fietsers. Uit de beantwoording van de vragen van de coalitiepartij, blijkt dat gemeente inmiddels van gedachte is veranderd. ,,Het hele idee van de biggenruggen is om te voorkomen dat er auto’s over het fietspad rijden. Dit om de verkeersveiligheid te waarborgen’’, schrijft het college. ,,Maar de situatie is nu zo dat de verkeersveiligheid niet verbeterd wordt. Deze situatie is het tegenovergestelde van wat voor ogen was.’’

De gemeente gaat onderzoeken op welke manier auto’s toch kunnen worden geweerd, zonder dat de fietsveiligheid in het geding komt. ,,De biggenruggen zullen dan op deze locatie weggehaald kunnen worden. In de tijd dat er nagedacht wordt of dit een betere oplossing is en de voor- en nadelen in kaart worden gebracht zal de huidige situatie in stand gehouden worden.’’

TAB-raadslid Paul Hoogstraten constateerde ook een ander probleem op dezelfde locatie. Vanaf de Rivierdijk is het mogelijk om met de auto de dijk af te rijden om bij de ingang van het natuurgebied de Dordtse Avelingen te komen. Maar daardoor staan auto’s soms deels op het fietspad geparkeerd. Hoogstraten stelde voor om bij de uiterwaarden parkeerplekken aan te leggen.

Dat laatste ziet de gemeente niet zitten. Door de recreatieve waarde van het gebied is er op bepaalde momenten van het jaar sprake van een verhoogde parkeerdruk, stelt ze. ,,Deze periodieke verhoging is naar onze mening nog geen reden om een structurele aanpassing te doen in de vorm van het plaatsen van parkeervakken’’, aldus de gemeente die ook de uiterwaarden niet geschikt vindt voor een parkeerplaats.

,,Er is eerder geconstateerd dat de parkeergelegenheden in het gebied vooralsnog voldoende zijn om in de behoefte te voorzien.’’ Zo kan er bijvoorbeeld bovenaan de dijk geparkeerd worden. ,,Er is daarom geen reden om extra parkeervakken te plaatsen.’’ Wel is de gemeente van plan extra te handhaven op fout geparkeerde auto’s. Ze verwacht dat dat niet meer nodig is zodra de situatie rond de biggenruggen is opgelost.

advertentie
advertentie