Het nieuwe perron is straks bereikbaar via een hellingbaan en een trap.
Het nieuwe perron is straks bereikbaar via een hellingbaan en een trap. Mirjam de Swart

Negen dagen geen treinverkeer tussen Hardinxveld-Giessendam en Geldermalsen

21 april 2021 om 07:48 Verkeer en vervoer

GORINCHEM Van 1 tot en met 9 mei is er 9 dagen lang geen treinverkeer mogelijk tussen Hardinxveld-Giessendam en Geldermalsen. Dat de treinen zó veel dagen niet rijden, gebeurt niet vaak op het traject van de MerwedeLingelijn. In 9 dagen (en nachten) tijd wordt er met man en macht gewerkt om het Gorcumse station te verbeteren. ,,Dat het treinverkeer zo lang stil ligt, gebeurt niet zomaar. Daar hebben jaren aan voorbereiding voor gezeten”, aldus Rocelle van der Kemp, woordvoerder bij Prorail.

door Mirjam de Swart

Het heeft even geduurd, maar zaterdag 1 mei is het dan eindelijk zover. Dan wordt er gestart met het plaatsen van de reizigerstunnel onder het Gorcumse station. Twee jaar geleden kwam de bouw voor de tunnel stil te liggen door een conflict tussen aannemer Ballast Nedam Infra en ProRail. Uiteindelijk stelde de Raad van Arbitrage ProRail in het gelijk.

,,Na de uitspraak van de arbiter zijn er zowel van de zijde van ProRail als de aannemer nieuwe projectteams samengesteld om met een schone lei te kunnen herstarten. Vervolgens zijn de voorbereidingen afgelopen zomer gestart. Dit soort langdurige werkzaamheden worden altijd in schoolvakanties gepland om zo veel mogelijk hinder te voorkomen. En liefst buiten het winterseizoen in verband met mogelijke vorst. Vandaar dat deze werkzaamheden deze meivakantie worden uitgevoerd. Ook hebben we met dit soort werkzaamheden te maken met een planning die ver van te voren tot stand is gekomen, vaak zo’n anderhalf tot twee jaar van te voren”, licht de zegsvrouw van Prorail toe.

De nieuwe reizigerstunnel wordt in oktober in gebruik genomen. De reizigerstunnel komt rechts van het station te liggen. De huidige tunnel, aan de linkerkant van het station, zal worden gesloopt. Dat gebeurt in de herfstvakantie. Naar verwachting is alles in december afgerond.

Het nieuwe perron, dat aan de Haarwijkzijde van het station komt, is straks bereikbaar via een hellingbaan en een trap. ,,We grijpen deze werkzaamheden ook aan om nieuw perronmeubilair te plaatsen.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie