Afbeelding
Archief

Waterbus legt in 2023 bij wijze van proef in Hardinxveld aan

14 december 2021 om 07:31 Verkeer en vervoer

HARDINXVELD-GIESSENDAM Het kan nog een tijd duren voordat Hardinxveld wordt aangesloten op de Waterbus. De nieuwe exploitant heeft plannen om de lijn tussen Dordrecht en Sliedrecht aan te laten sluiten op het Gorcumse veernetwerk Riveer, dat zich uitstrekt van Boven-Hardinxveld tot slot Loevestein. Maar uit onderzoek moet blijken of dat een haalbare kaart is.

door Ward den Besten

Blue Amigo is vanaf januari de exploitant van de Waterbus. Directeur Gerbrand Schutten lichtte donderdag zijn plannen toe in de gemeenteraad van Hardinxveld. Hij beloofde dat ,,ergens’’ in 2023 een proef zal worden gedraaid, waarbij de Waterbus Hardinxveld zal aandoen en waarschijnlijk zal aansluiten op Riveer. ,,Daar durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken’’, aldus Schutten.

HAALBAARHEID Een mogelijke Waterbushalte in Hardinxveld was ook opgenomen in het bod waarmee Blue Amigo vorig jaar de aanbesteding won. Voordat de proefvaarten er komen zal nog wel eerst onderzoek worden gedaan naar onder andere de animo en haalbaarheid. ,,Zo’n papieren vervoersstudie is natuurlijk prachtig’’, zegt Schutten daarover. Maar wat hem betreft krijg je ,,de beste onderzoeksresultaten nou eenmaal door het gewoon te doen’’. De pilot zal dan mogelijk in de zomermaanden van 2023 of tijdens weekenden worden uitgevoerd.

Om er een succes van te maken denkt Schutten dat aansluiting op Riveer broodnodig is. Hardinxveld zelf is volgens hem als markt te klein en lijn 23, die nu eindigt in Sliedrecht, heeft ,,altijd ter discussie’’ gestaan. Maar in combinatie met Gorinchem en slot Loevestein ziet Schutten mogelijkheden voor een duurzame verbinding met Dordrecht. Hij vergelijkt het daarvoor met een winkelgebied. ,,In een goed winkelcentrum zit aan de ene kant de Hema en de andere kant de Bijenkorf’’, zegt Schutten. Welke plaats in de vergelijking de Hema en welke de Bijenkorf is, liet hij in het midden.

BUDGET De meest westelijke stopplaats van Riveer is de halte in Boven-Hardinxveld. De SGP in Hardinxveld zet zich al lange tijd in om ook een halte voor de Waterbus te realiseren. Sinds Hardinxveld is aangesloten bij de Drechtsteden betaalt de gemeente er namelijk wel aan mee. Het Hardinxveldse college heeft voor komend jaar al budget vrijgemaakt voor een eventuele aanlegsteiger voor de Waterbus. Die komt dan waarschijnlijk bij nieuwbouwlocatie de IJzergieterij in Beneden-Hardinxveld.

Schutten lichtte ook de rest van zijn plannen voor de Waterbus toe aan de raad. Er worden door Damen Shipyards negen nieuwe schepen gebouwd, waarvan drie volledig elektrisch. Op de nieuwe veerboten komt meer ruimte voor fietsen en die kunnen aan boord eventueel ook worden opgeladen. In de loop van volgend jaar moeten de schepen in gebruik worden genomen.

Het zwaartepunt van het Waterbusnetwerk ligt volgens Schutten tussen Dordrecht en Rotterdam. Bij Capelle aan den IJssel en op de Kop van Zuid worden twee nieuwe haltes gecreëerd. Daarnaast zal in de toekomst Kinderdijk vaker door de Waterbus worden aangedaan.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie