Afbeelding
Woningmakers Drechtsteden

Krapte woningmarkt in Drechtsteden

24 januari 2021 om 11:36 Wonen

SLIEDRECHT De afgelopen tijd was regelmatig de krapte op de woningmarkt van Drechtsteden in het nieuws. De Woningmakers Drechtsteden publiceren in samenwerking met Waltmann Makelaars vanaf nu per kwartaal actuele en objectieve woningmarktdata. Per gemeente en per type woning laten ze zien dat de krapte in de Drechtsteden extreem hoog is en nog steeds toeneemt.

De Woningmakers Drechtsteden willen de woningbouw in de Drechtsteden versnellen. Door de samenwerking tussen de marktpartijen (woningcorporaties, projectontwikkelaars en makelaars) te stimuleren, en vanuit die samenwerking de afstemming met de gemeenten te versterken.

Onderdeel van die samenwerking is het uitwisselen van actuele data uit de markt, in dit geval de objectieve stand van de krapte op de (koop)woningmarkt. Deze krapte wordt uitgedrukt in de krapte-indicator rond de 7.

Uit de analyse blijkt dat in alle gemeenten in de Drechtsteden de krapte enorm is. De vraag naar grondgebonden woningen (rijtjeswoningen en 2-onder-1-kap) is over de hele regio extreem. Met uitzondering van Alblasserdam is er ook een groot tekort aan kleine appartementen. Deze krapte is - met uitzondering van Hardinxveld-Giessendam - in het afgelopen jaar alleen maar toegenomen. Het is een belemmering voor de doorstroom.

Dorith Kool (Waltmann mekelaars, Woningmakers Drechtseden): ,,De sleutel tot succes zit on de afstemming van plannen tussen gemeenten en marktpartijen. Gemeenten zijn beleidsmakers, marktpartijen zijn woningmakers. Gemeenten bouwen geen woningen en alleen als de afstemming met de ondernemers die dat wel doen optimaal is, kan het proces in een versnelling komen. Zo dragen we vanuit de markt nu graag deze gegevens bij om de discussie tussen marktpartijen onderling en met de gemeenten te stimuleren."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie