De voorkant van het huis.
De voorkant van het huis. Lenny Egas

Lenny koopt en verbouwt de dijkwoning aan de Buitendams in Hardinxveld-Giessendam van haar oma

3 augustus 2023 om 11:28 Wonen Tips van de redactie

HARDINXVELD-GIESSENDAM ,,Mijn oma zou dit heel erg leuk hebben gevonden. Ze was heel erg trots op dit huis”, vertelt Lenny Egas. Samen met haar man Jacco en drie zonen woont ze sinds 8 jaar in de dijkwoning aan Buitendams 469.

door Esther Coumans

Onlangs is het Cultuurhistorisch erfgoed boek uitgegeven in Hardinxveld-Giessendam. Daarin staan interessante gebouwen in het dorp die zeker bewaard moeten blijven voor het nageslacht; ze hebben cultuurhistorische waarden. Deze gebouwen hebben bijvoorbeeld bijzondere kozijnen of een aparte dakvorm, deuren of bouwstenen. De panden vertellen een verhaal. In het boek staan een selectie panden uit het dorp. In een nieuwe serie voor Het Kompas willen we aandacht geven aan deze huizen. Wie zijn de bewoners en wat is hun verhaal?

Het huis van Lenny en Jacco Egas staat niet in het boek, maar het had er zo in kunnen staan. Hun dijkwoning aan de Buitendams is in 1938 gebouwd door architect W. v.d. Laan uit Papendrecht. Hij bouwde het huis voor de heer J. Hoftijzer. Hij was ook de eerste bewoner. Daarna kochten de opa en oma van Lenny het huis. Ze kent het huis goed uit haar jeugd. ,,We hadden het nooit verwacht dat we het dit huis zouden kopen. Het was een kans die voorbijkwam en die hebben we gegrepen”, glundert ze. ,,Het is zo’n mooi plekje hier aan de Buitendams. Het ligt vrij en aan de Giessen, echt heerlijk.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


De originele papieren van het huis uit 1938. - Esther Coumans

Het huis ziet er niet meer zo uit, zoals acht jaar geleden. Lenny vertelt dat ze de woning grondig hebben aangepakt. ,,Gelukkig is mijn man heel erg handig.” Ze vertelt ook dat ze tijdens de verbouwing een half jaar in een stacaravan achter in de tuin hebben gewoond met een kind en een tweede op komst. ,,Dat was toen niet ideaal”, blikt ze terug. ,,De hele vloer is eruit geweest. Op het plafond zaten platen en die hebben we ook verwijderd. Mijn man heeft het plafond zo mooi opgeknapt. En boven is ook alles veranderd. We zijn echt heel erg blij met het eindresultaat.”

MEER ELEMENTEN BEWAARD 

Behalve de originele papieren van de woning uit 1938, hebben ze nog meer elementen bewaard of verwerkt in hun woning. Aan de voor- en zijkant zijn nog de gekleurde glas-in-lood ramen terug te vinden. Heel erg mooi, vindt ook Lenny. ,,Maar het is wel enkelglas, dus dat is bijvoorbeeld in de winter niet heel prettig. Daarom hebben we er in de hal een doorzichtige plaat voor gezet.” Als decoratie staan in de woonkamer verschillende gekleurde glas-in-lood ramen. Het stalraam in de keuken is ook bewaard gebleven en geeft een speels effect in de moderne keuken. In de hal ligt ook de oorspronkelijke houten vloer en in de woonkamer prijkt een mooie grote schouw op de plaats waar bij de opa en oma van Lenny een open haard zat. Nu staat er op deze plek een houtkachel. De tegels in de schouw dateren ook uit de beginjaren van het huis.

(Tekst gaat verder onder de foto)


De oude schouw is omgebouwd en daar staat deze mooie houtkachel. - Esther Coumans

Het is zo’n mooi plekje hier aan de Buitendams

De schuur in de achtertuin is helemaal zelf gebouwd en dus nieuw, maar is wel in de stijl van het huis gemaakt. Hier is gebruik gemaakt van duurzaam materiaal. ,,De spanten komen van Marktplaats”, laat de bewoonster weten. ,,Dat is zo fijn als je de tijd hebt om te bouwen, dan heb je ook meer tijd om de juiste spullen te zoeken. En die maken het soms wat unieker.”

Zelf vindt Lenny de vorm van het huis heel erg leuk. ,,Wat ik zo mooi vindt is dat de voordeur aan de zijkant zit met dak dat zo schuin afloopt. Ook de glas-in-lood ramen vind ik erg mooi. En aan de voorkant in de nok zit een werkje wat het huis ook uniek maakt. Ik denk dat mijn opa dat nog gemaakt heeft. Hij was daar altijd uitgebreid mee bezig met het schilderen. Daar was hij wel trots op.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
De bewerking in de nok van het huis aan de voorkant.
Het stalraampje is behouden in de keuken.
De jongste zoon springt graag op de trampoline in de tuin van het huis aan de Buitendams.
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie