Adrie Teeuw – Bakker en Piety Nijhoff beiden van het begin af vrijwilligers bij het Alzheimercafé
Adrie Teeuw – Bakker en Piety Nijhoff beiden van het begin af vrijwilligers bij het Alzheimercafé Alzheimercafé

Jubileum Alzheimercafé Hardinxveld-Giessendam

20 juni 2022 om 11:40 Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM Op 22 juni 2022 viert het Alzheimercafé van Hardinxveld- Giessendam hun 12½ jarig bestaan en wordt op feestelijke wijze ingevuld met muziek van Theater Linquenda en Peter de Borst, verhalenverteller, die terugblikt op deze 12½.

Het Alzheimercafé van Hardinxveld-Giessendam startte op 27 januari 2010 en is destijds door burgemeester Wiebosch-Steeman officieel geopend. Zij heeft, door middel van de stekker in het stopcontact te steken, het licht ontstoken in de lichtbak met het logo van het Alzheimercafé, als boodschap: ,,Steek hier je licht op.’’ Met andere woorden; In het Alzheimercafé ontmoet je elkaar, maar haalt men zeker ook informatie over dementie.

ONTMOETINGSPLEK Het Alzheimercafé is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun familie en mantelzorgers, voor professionals en alle andere belangstellenden.

In deze 12 ½ jaar zijn er vele mooie bijeenkomsten geweest met onderwerpen die gaan over het veranderende gedrag door dementie en hoe men daar mee om kunt gaan. Ervaringsdeskundigen hebben hun verhalen gedeeld en tips gegeven, deskundigen hebben inzichten gegeven en richting gegeven in het proces die men gaat als dementie het leven beheerst. Daarbij mogen we ook terugkijken op ontspannende bijeenkomsten waarin er met elkaar werd gelachen, gezongen en gedanst.

Het Alzheimercafé wil vooral een plek zijn waar mensen met dementie zich veilig voelen en meetellen, iets te delen hebben met andere aanwezigen. Er even ‘uit’ zijn en onder genot van een kop koffie met iets lekkers in contact zijn met anderen, een praatje hebben en een luisterend oor van een mede gast of vrijwilliger mogen ontvangen. 

IEDERE MAAND Iedere vierde woensdag van de maand houdt het Alzheimercafé een bijeenkomst. Al jaren staat hier een werkgroep van ongeveer 10 personen klaar om dit te realiseren. Vrijwilligers die een hart hebben voor mensen met dementie en hun mantelzorgers en zich daarvoor willen inzetten. Maar zeker ook leren van de ontmoetingen met de gasten en sprekers: ,,Want hoeveel je ook denkt te weten, iedere keer is er weer nieuwe informatie, zijn er nieuwe inzichten, nieuwe gesprekken die verrijkend zijn’’, ervaart Piety Nijhoff, voorzitter van de werkgroep.

FEESTELIJKE AVOND Woensdag 22 juni is iedereen welkom. Deze keer is het Alzheimercafé in Verpleeghuis Tiendwaert, Jupiterstraat 2. Inloop is vanaf 19.00 uur en om 19.30 uur start het programma. Een feestelijke ontspannen avond met muziek die een lach en een traan oproept. Peter de Borst zorgt voor een mooie omlijsting met zijn verhalen over gebeurtenissen van 12½ jaar Alzheimercafe Hardinxveld-Giessendam.

,,We hopen u en ook onze ‘’oude’’ gasten te ontmoeten die in deze jaren regelmatig in het café aanwezig waren. En niet te vergeten onze ’oude’ en zittende vrijwilligers. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.”

Info: P. Nijhoff, voorzitter, 06-49998054, hardinxveldalzheimercafe@gmail.com

De lichtbak van het Alzheimercafé die gebruikt is bij het openen van het Alzheimercafé 12½ jaar geleden
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie