Thea de Jong van Afscheidshuys Valckenhorst.
Thea de Jong van Afscheidshuys Valckenhorst. Orchis Uitvaartzorg
ZAKELIJK

'Nee, het is geen goede tijd', corona in de regio

1 mei 2020 om 09:49 Zakelijk

SLIEDRECHT De hectische periode binnen de uitvaartbranche tijdens de uitbraak van Covid-19 is bij Orchis Uitvaartzorg zorgvuldig gestructureerd en geheel aangepast aan de richtlijnen van het RIVM. Flacons met desinfectiegel staan naast de doos met tissues, 1,5 meter is de norm.

In Afscheidshuys Valckenhorst zijn twee ruimtes samengevoegd en wordt voldoende afstand geboden om een passende uitvaart tot 30 personen mogelijk te maken.

De afscheidsdienst kan gevolgd worden via de livestream

Eigenaren Thea en Jan Joost de Jong: ,,We zijn opgelucht dat we de warmte en geborgenheid van Afscheidshuys Valckenhorst, inclusief familiekamers, hebben kunnen behouden. Na een overlijden is alles bespreekbaar en kan vaak meer dan mogelijk wordt geacht. Een thuisopbaring, maar ook het 24/7 gebruik van familiekamers. Zelfs als er sprake is van corona, want het virus overleeft maar enkele uren en maximaal een dag buiten het lichaam. De zorg voor iemand overleden aan het coronavirus is daarom hetzelfde als de zorg voor iemand overleden aan griep. De overledene hoeft bijvoorbeeld niet in quarantaine. Nadat de overledene verzorgd is, zijn er geen beperkingen aan het contact van de nabestaanden met de overledene. Net als anders, wordt goede handhygiëne daarna geadviseerd. Wie gebruik maakt van een familiekamer in het afscheidshuis, kan daar op ieder tijdstip van de dag met maximaal 3 personen tegelijk verblijven.

De afscheidsdienst kan gevolgd worden via de livestream, zodat degenen die niet aanwezig kunnen zijn, toch de dienst mee kunnen beleven. Via een beveiligde link kunnen zij meekijken naar de afscheidsdienst in onze aula. Daarnaast kunnen we, als de nabestaanden hiervoor toestemming geven, de afscheidsdienst opnemen. De nabestaanden ontvangen de opname op usb-stick en kunnen zo de video-opname delen met anderen. Verder geldt de huidige, algemene gedragsregel: blijf met klachten van koorts, verkoudheid of hoesten thuis, om anderen te beschermen, hoe graag u ook aanwezig wilt zijn en afscheid wilt nemen.''

Thea maakt zelf een afspraak om direct na het melden van een overlijden met de familie in gesprek te gaan. Dat kan aan huis, maar ook in Afscheidshuys Valckenhorst. Ze houdt, net als haar medewerkers, 1,5 meter afstand, maar werkt zonder plexiglas of andere hulpmiddelen die de afstand vergroten. Persoonlijk en vertrouwd staat ze nabestaanden bij in moeilijke tijden.

Afscheidshuys Valckenhorst, Valkweg 8, Sliedrecht, 0184-701200, 06-10375110.

We zetten voor 100% onze schouders er onder
In de tijd waarin het coronavirus overheerst wordt Thea de Jong van Orchis Uitvaarzorg vaak gevraagd of ze het niet te druk heeft. Vaak uit interesse en medeleven, maar soms ook een beetje lachend en spottend: nou, deze coronacrisis is voor jullie branche een goede tijd. Thea wil aan de hand van een schrijnend voorbeeld duidelijk maken dat het géén goede tijd is. Ook voor haar branche niet.
,,Het gaat slecht met haar vader en mevrouw wordt door het verplegend personeel voorbereid op zijn naderende einde. Zij mag als enige bij haar vader blijven waken tot hij sterft. De andere kinderen en de kleinkinderen mogen niet in het verpleeghuis komen, hoe graag ze dat ook willen. Vier lange eenzame dagen en nachten brengt zij door aan het bed van haar vader. Nee, het is geen goede tijd.
Na zijn overlijden mogen wij hem ophalen en overbrengen naar ons afscheidshuis. Bij de laatste verzorging is mevrouw niet aanwezig, omdat de 1,5 meter afstand van elkaar niet gewaarborgd kan worden in het kleine kamertje waar meneer woonde. Het gezin van meneer kijkt buiten op afstand toe hoe er uitgeleide wordt gedaan en hij wordt uitgedragen. Nee, het is geen goede tijd.
Dan komt de volgende confrontatie: Wie gaan we uitnodigen voor de uitvaart? Maximaal 30 personen mogen aanwezig zijn. Dit is inclusief de medewerkers van de uitvaartorganisatie.
Er zijn van beide kanten van de familie meerdere broers en zussen. Wie gaan we wel uitnodigen en wie niet. En vrienden dan? Die kunnen, met alle respect, soms belangrijker zijn dan familieleden waar het contact wat mee verwaterd is, maar die je toch ook niet buiten kunt sluiten. Nee, het is geen goede tijd.
Mevrouw heeft een prachtig bloemstuk met specifieke bloemen voor haar vader in gedachten, omdat hij zo van deze bloemen hield. Het spijt me mevrouw, deze bloemen zijn niet leverbaar in verband met het coronavirus... Het wordt haar allemaal even teveel. Wat wil je dan graag een arm om haar schouder leggen, maar ook dit kan niet, want ik zit op 1,5 meter afstand. Nee, het is geen goede tijd.
Het kamertje in het verpleeghuis moet normaal gesproken binnen 3 dagen leeggeruimd zijn. De echtgenoot van mevrouw krijgt nu de dag voor de uitvaart van 10.00 tot 12.00 uur de tijd om het kamertje leeg te ruimen. Wel alleen natuurlijk. Ziet u het al voor u? Een dressoir en een kast in je eentje naar buiten krijgen? Nee, het is geen goede tijd.
De dag van de uitvaart breekt aan, maar dan blijkt de aula leeg. Slechts zes belangstellenden zijn gekomen. De meeste mensen zijn bang om groepen mensen op te zoeken, wat ik heel goed kan begrijpen, maar o, wat intens verdrietig voor mevrouw en haar gezin. Ze hadden het zich zo anders voorgesteld en het hun vader en hun opa zo anders gegund.
Dus lieve mensen, ook al zijn we nu drukker, het is voor ons geen goede tijd. Het coronavirus maakt alles nog verdrietiger dan het al is. Ik verlang naar de tijd dat de nabestaanden weer in elkaars armen kunnen vallen en uit kunnen huilen op elkaars schouders. Met hoeveel ze maar willen.
Tot die tijd zetten wij voor 100% onze schouders eronder om ondanks alles de overledene een waardig afscheid te geven en om voor de nabestaanden van betekenis te zijn.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie