Het team van Kapsalon Kamsteeg, met in het midden Hans.
Het team van Kapsalon Kamsteeg, met in het midden Hans. Privé
Vakmannen in beeld

Hans Kamsteeg: ‘Ik ben het knippen nooit zat’

Zakelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM Hans Kamsteeg (68) is eigenaar van Kapsalon Kamsteeg aan de Buitendams in Hardinxveld-Giessendam en zit al meer dan vijftig jaar in het kappersvak, maar de medewerkers van de salon zijn allemaal vakmensen. Stuk voor stuk hebben zij hun eigen specialisme. Net als Hans, die zich richt op het knippen van heren en het barbierschap.

door Eline Lohman

Ja, zegt Hans, hij is de drijvende motor achter Kapsalon Kamsteeg, maar nee, dat doet hij niet in zijn eentje. Hij roemt zijn team van medewerkers. ,,Wij hebben mensen in dienst met allemaal hun eigen specialiteit. De één is kleurspecialist de ander is goed in dames knippen of juist mensen met krullend haar knippen via de DevaCut methode uit Amerika. Ik merk dat mensen behoefte hebben aan specialisaties; ze komen geregeld speciaal daarvoor naar onze salon toe.”

Zelf zit Hans al meer dan vijftig jaar in het vak. De kappersbranche is zijn lust en zijn leven. ,,Ik heb in 1975 de zaak overgenomen van mijn vader. Mooi, want vroeger als jongetje was ik al enthousiast over het kappersvak. Ik denk dat die passie in je moet zitten – je moet gevoel hebben bij het vak. Mensen mooi en blij maken, daar doe ik het voor. Door een allround vakman te zijn. Ik heb aan vele kapperswedstrijden meegedaan. Ik ben ooit een keer zesde van Nederland geworden en kampioen van Zuid-Holland.”

UITDAGING Dat vakmanschap merken de klanten ook, want heren weten hun weg naar Hans goed te vinden. ,,Er komen geregeld mannen die speciaal voor mijn vakmanschap naar de salon toe komen. Na al die jaren kan ik nog steeds uitdaging vinden in mijn werk. Die uitdaging zit erin dat we het goede niveau dat we in de salon hebben, behouden. Goed worden is geen kunst, maar goed blijven wel.”

De trends van nu, waren ook modern in de jaren veertig en vijftig

Hans merkt dat het kappersvak door de jaren heen veranderd is. Hoewel trends vaak terugkomen. ,,De trends van nu, waren ook modern in de jaren veertig en vijftig. Zoals de ingeschoren scheidingen die er een tijdje terug weer zagen. Zelf denk ik dat het haar in de nabije toekomst weer wat langer gaat worden, ook van heren. Ik heb in al die jaren al heel wat trends zien komen en gaan. Wat momenteel een trend is? Voor de heren nog steeds de kortere lijnen en de baarden. Voor de dames geldt dat zij alle kanten op gaan met kleur. Al moet ik zeggen dat door de coronaperiode dames gaan voor wat zachtere, natuurlijke kleuren. Wat meer ingetogen, zoals bij die periode paste.”

Recent heeft de Hardinxveldse salon een nieuwe productlijn gekregen: O&M. Deze vegan lijn met producten voor haar en huid heeft volop aandacht voor het milieu. Er is een kleur-, verzorging- en stylinglijn van. De producten zijn fijn voor het haar en de huid, doordat er geen schadelijke stoffen in zitten. Kapsalon Kamsteeg is de enige salon in de regio die O&M verkoopt. Van conditionerspray en wax tot en met olie en shampoos – er is voor iedereen wat wils. Klanten van Kapsalon Kamsteeg sparen met een puntensysteem voor korting. Zo kunnen zij op de producten van O&M vijf euro korting krijgen.

Ook al is Hans 68 jaar, aan stoppen denkt hij nog niet. ,,Ik vind het nog altijd heel leuk om het kappersvak uit te oefenen. Eigenlijk is het voor mij geen werk, maar een hobby. Als je echt een gedreven kapper bent, dan doe je het vak met veel plezier en ben je niet plichtmatig bezig. Dan is tijd ondergeschikt – of ik nu acht of vijftien uur op een dag werk, ik ben het knippen nooit zat.” Hoewel wat minder werken wel welkom is, zegt hij. ,,Inmiddels ben ik wel een beetje aan het afbouwen met werken. Dat is ook prima. Ik hoop het stokje in de nabije toekomst over te kunnen geven.”

Kapsalon Kamsteeg, Buitendams 1, 3371 BA Hardinxveld-Giessendam, 0184-612317, www.kapsalonkamsteeg.nl.

advertentie