William de Hek.
William de Hek. Suzanne Heikoop
Vakmannen in beeld

‘Tuin is een plek met een verhaal’

Zakelijk

GIESSENBURG Weer verliefd worden op je tuin: dat is het doel van William de Hek met zijn hoveniersbedrijf Williams Garden te Giessenburg. Van een eerste idee van de tuin tot en met een compleet tuinontwerp – William wil het hoogst haalbare uit tuinen halen voor zijn opdrachtgevers.

door Eline Lohman

Enthousiasme, passie en vakmanschap typeren William en zijn hoveniersbedrijf. Een jong en fris bedrijf dat mensen helpt met het ontwerp, de aanleg of het onderhoud van een tuin. Allemaal voor die droomtuin waar iemand elk seizoen van kan genieten, vertelt William. ,,Wij zetten ons in voor een tuin zoals deze bedoeld is. Namelijk een plek van leven voor de mens en dier. We ontwerpen tuinen en leggen deze aan. Dit doen we aan de hand van een eisenpakket van de opdrachtgever en de analyse van de ruimte. Dat gaat over indeling van de plekken, zoals zwem-, speel- en/of zitgelegenheden en de daarbij behorende constructies zoals pergola’s, overkappingen, vlonders, beplantingsborders of schuren. In de praktijk gaan we aan de slag met grondwerk zoals leidingen en kabels. Daar hebben we de juiste hydraulische machines voor nodig. We kunnen de tuininrichting van A tot Z regelen voor mensen.” Een veel gehoorde term is onderhoudsvriendelijk. Dan denkt William: ,,Niet iedereen houdt van tuinonderhoud, maar de meeste mensen vinden het heerlijk om in de tuin te zijn! Daar helpen wij graag bij.” 

Je moet eigenlijk als dirigent de tuin inrichten, onder meer door planten op de juiste plek neer te zetten, rekening houdend met factoren zoals de grondsoort en het aantal uren zonlicht

Aandacht voor de biologische kant heeft William volop. ,,Veel gaat tegenwoordig biologisch in de hovenierswereld. Bijvoorbeeld het kweken van planten zonder al te veel meststoffen en zonder bestrijdingsmiddelen. In de biologie bestrijdt de natuur zelf de ziektes. Daar ben ik met mijn bedrijf ook mee bezig. Je moet het samen doen met de natuur, vind ik. Daarom is het goed om de natuur een beetje te begeleiden. Je moet eigenlijk als dirigent de tuin inrichten, onder meer door planten op de juiste plek neer te zetten, rekening houdend met factoren zoals de grondsoort en het aantal uren zonlicht. Als ontwerper is het belangrijk om kennis daarover te hebben. Daarna volgt uiteraard ook: Geuren, kleuren en structuren - je moet met van alles rekening houden bij het ontwerpen en inrichten van een tuin.”

Juist dat spreekt William zo aan in het vak, zo vertelt de natuurliefhebber. ,,Je bent echt aan het scheppen of herstellen. Een tuin mooier maken: daar gaat het mij om. Inmiddels zit ik elf jaar in het vak. Het ondernemen zelf is een uitdaging. Waar die uitdaging in zit? In een stukje diepgang; je kunt blijven groeien in kennis in het vak. Ik ben steeds meer van het hoveniersvak gaan houden. In het begin verwerkte ik in verhouding vooral koude betonnen materialen. De laatste jaren verwerken we veel meer natuurproducten zoals schaaldelen, oude karakteristieke gebakken klinkers of eikenbinten die uit een oude boerderij komen. De uitdaging is om functies, eisen en de sfeer in een tuin te laten matchen en floreren. Soms staat het groen onder spanning omdat mensen gemak willen, dus het is altijd interessant om te zoeken naar een goede balans.” 

Planten als uitgangspunt in het ontwerp: daar gaat William voor. Daarvoor is een bodem met een open structuur en voldoende organisch materiaal belangrijk, zegt hij. ,,Je hebt met een levend organisme te maken wanneer je bezig bent in tuinen. Daarom is biodiversiteit belangrijk. Daarmee komen er vogels en bijen op een tuin af en komen er minder ziektes in een tuin voor. Een goede biodiversiteit leeft op goede structuur en is divers wat betreft vegetatie. Composteren is hierin een mooie ontwikkeling. Zo wordt er nieuw leven gecreëerd. Een tuin is een plek met een verhaal, waar wij proberen een ziel aan te geven. Wij noemen dat narratief ontwerpen: op zo’n manier dat het verhaal tot uiting komt in de tuin. We zetten een beleving neer die meer is dan een opeenstapeling van dode materialen en altijd in lijn met wat de opdrachtgever wil.”

Williams Garden, Parallelweg 1b, 3381 KS Giessenburg, 06-27466571, williamsgarden.nl.

advertentie