Afbeelding
White Ribbon

Beatrixziekenhuis Gorinchem fietst White Ribbon Tour voor onderzoek naar longkanker

19 mei 2021 om 19:26 Zorg

GORINCHEM Op vrijdag 21 mei fietsen medewerkers en een patiënt van het Beatrixziekenhuis de White Ribbon Tour. Met deze landelijke tour wordt aandacht gevraagd voor longkanker en geld opgehaald voor onderzoek naar longkanker. 

Gwenda Vleeshouwers, longarts in het Beatrixziekenhuis: ,,Het onderzoek waarvoor we met deze tour geld ophalen, is baanbrekend en van levensbelang voor longkankerpatiënten.”

The White Ribbon Project is vanuit de Verenigde Staten naar Nederland gehaald door Niels Harthoorn, een patiënt van het Erasmus MC die op zijn twintigste de diagnose longkanker kreeg. Tijdens de White Ribbon Tour die hij op 21 mei houdt, krijgen 30 ziekenhuizen in Nederland een wit lint overhandigd – symbool voor aandacht voor longkanker. Vanuit de deelnemende ziekenhuizen vertrekt een wandel- of fietsteam dat het lint overbrengt naar het volgende ziekenhuis op de route. 

Team Beatrixziekenhuis, bestaande uit onder anderen longarts Maurice Jans en patiënt Peter Ververis, fietst 70 kilometer naar het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De tour wordt volledig coronaproof georganiseerd. 

BAANBREKEND ONDERZOEK Al het geld dat wordt opgehaald, gaat naar het Center for Personalized Cancer Treatment. Dit centrum, waarin onderzoekers en veel Nederlandse ziekenhuizen samenwerken, zet zich in om voor iedere kankerpatiënt DNA-onderzoek van de tumor mogelijk te maken. Longarts Gwenda Vleeshouwers legt uit waarom dat zo belangrijk is: ,,Met dit onderzoek kunnen mutaties (veranderingen in erfelijk materiaal van de kankercel) in de kankercellen worden opgespoord. De hoop is dat op termijn iedere patiënt hierdoor een behandeling op maat krijgt en er een betere voorspelling gedaan kan worden over de kans dat een behandeling ook aanslaat. Als er, bijvoorbeeld in het geval van longkanker, een mutatie bekend is, is de aandoening in sommige gevallen veel gerichter en doeltreffender te behandelen. Dit maakt dat de levensverwachting van een patiënt met longkanker soms verlengd wordt van enkele maanden tot meerdere jaren. 

Ook is de levenskwaliteit dankzij deze specifiekere vorm van behandelen vele malen beter. Maar geld ophalen voor dit onderzoek is voor ons niet de enige reden om deel te nemen aan de tour. Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor longkanker, een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland.’”

SURREALISTISCH ,,Ik leef en leid een normaal leven dankzij dit onderzoek. Dat gun ik iedereen die deze diagnose krijgt.” Peter Ververis (50 jaar) is een van de patiënten van Gwenda Vleeshouwers die baat heeft bij dit onderzoek. Drieënhalf jaar geleden werd bij hem longkanker vastgesteld. 

Ververis: ,,Ik kwam vanwege langdurige rugklachten voor onderzoek terecht in het Beatrixziekenhuis. Na een scan kreeg ik de diagnose longkanker. Compleet onverwacht. En heel surrealistisch. Dankzij een bepaalde mutatie in de kankercellen kan ik doelgerichte therapie krijgen. Ik slik een pilletje per dag en behalve wat bijwerkingen voel ik me daardoor gezond. Drieënhalf jaar na de diagnose longkanker leid ik nog steeds een compleet normaal leven met mijn gezin – alsof ik niet ziek ben! Ik werk zelfs nog gewoon elke dag. De kanker gaat niet meer weg, dat is niet mogelijk. Maar met deze medicatie is de ziekte momenteel onder controle. 

Ik fiets mee met de White Ribbon Tour omdat ik weet hoe belangrijk dit onderzoek is. Ik leef en leid een normaal leven dankzij dit onderzoek. Dat gun ik iedereen die de diagnose kanker krijgt. Het is van levensbelang dat hier aandacht voor is en dat er zo veel mogelijk geld wordt ingezameld.’ 

Doneren Iedere euro die gedoneerd wordt, gaat naar onderzoek door het Center for Personalized Cancer Treatment. Doneren kan via de donatielink op rivas.nl/whiteribbon.

advertentie
advertentie