Verslag ronde 5 interne competitie schaakclub De Giessen en Linge 9 oktober

15 oktober 2018 om 20:52 Sport/sport Deel je nieuws

Jaco Vonk kreeg deze keer Eddy Korevaar als tegenstander. Er kwam een spannende stelling op het bord, waarbij Jaco een paard als voorpost op d5 kon posteren. Misschien stond wit een tikkeltje beter, maar veel was er niet aan de hand tot Eddy op zet 34 ernstig mistastte. Hij wilde de dames ruilen, maar had overzien dat Jaco een matdreiging achter de hand had, die hij slechts met een kwaliteitsoffer kon neutraliseren. Het materiaalvoordeel bleek beslissend en Jaco won.

Henk Boot nam het op tegen Louis Rutgers. Deze keer kwam Henk wel met voordeel uit de opening en kon op zet 15 een pion winnen. Toen Henk wat voorzichtig voortzette, kon Louis zijn verdediging aardig reorganiseren en smolt Henk’s voordeel vrijwel helemaal weg. Toch had Henk met voorzichtig manoevreren nog wel wat dreiginkjes, maar pas na een fout van Louis kon Henk een tweede pion winnen en stortte de zwarte verdediging in elkaar. Hierna kon Henk met een kwaliteitsoffer een beslissende piondoorbraak forceren.

Bram Capelle  maakte met zwart zijn partij tegen Hans Karelse erg spannend. Op zet 15 had Hans juist een pion veroverd. Bram offerde meteen nog een pion en wist al zijn stukken te betrekken bij ingewikkelde dreigingen die beide spelers veel bedenktijd kostten. Hans ging in de fout op zet 25 en gaf Bram op zet 26 een kans op mat in 6. Bram zag deze mogelijkheid niet en berustte in dameruil.  Daarna was het voor Hans eenvoudig om zijn materiële voordeel om te zetten in winst.

Bert van Geldere speelde tegen André van Wingerden. Er ontstond een 4-toren eindspel, waarin Bert weliswaar wat meer ruimte had, maar waarin de remisemarge niet was overschreden. Niettemin lukte het Bert niet met een remise naar huis te gaan en trok André alsnog aan het langste eind. 

Jeroen Brandsma moest flink aan de bak tegen John Dessens, pas in het eindspel kon hij zijn ratingoverwicht laten gelden en de partij alsnog naar zich toe trekken.

Tegen Tony Else trok Hans Kooy met zwart ten aanval en drong met zijn dame ver binnen op h3, maar hij kon geen doorslag gevende aanval opbouwen. Als een dergelijke aanval niet doorslaat, komen er kansen voor de verdediger. Het lukt Tony een zwart stuk in te sluiten en daarna was de winst niet moeilijk meer.

Verder wonnen Henk van der Hoek, Mark Couwenberg, Henk van Houweling en Bert van Hees hun partij.

advertentie
advertentie