Toch ontheffing voor afschieten roeken in Tielerwaard en Alblasserwaard

18 oktober 2018 om 09:22 lokaal

DEN HAAG Het afschieten van maximaal 40 roeken die bij fruitbedrijven in de Tieler- en Alblasserwaard schade veroorzaken, mag doorgaan. De Raad van State heeft dat beslist in een hoger beroep van de Faunabeheereenheid Zuid-Holland. De ontheffing werd eerder nog vernietigd door de rechtbank in Den Haag. Maar de Raad heeft dit oordeel nu teruggedraaid.

De provincie Zuid-Holland verleende de ontheffing om de kraaiachtige vogels af te schieten rondom fruitbedrijven en akkerbouwbedrijven. De ontheffing werd aangevochten door de Natuur en Milieufederatie en Faunabescherming. Ze vonden dat er wel maatregelen nodig waren om de schade bij de telers te voorkomen. Maar de ontheffing die de provincie verleende, gaf de Faunabeheereenheid teveel de vrije hand, vonden de natuurbeschermers.

Volgens de rechtbank zou het afschieten van deze beschermde vogels in Zuid-Holland zorgen voor een verslechtering van het toch al afnemende aantal broedparen. Maar de Raad constateert dat uit betrouwbare gegevens blijkt dat het aantal broedparen niet zal verslechteren. In voorgaande jaren zijn ook gemiddeld 40 roeken per jaar afgeschoten en dat heeft niet gezorgd voor een ernstige aantasting van hun populatie in Zuid-Holland.

De Raad oordeelt ook dat de noodzaak voor het afschieten van roeken duidelijk is aangetoond voor de fruitteelt in de Tielerwaard-West en de Alblasserwaard-Oost. Daar is al schade veroorzaakt en er is sprake van nieuwe dreigende schade. Dus moet er worden opgetreden.

De milieuorganisaties stelden dat de ontheffing onterecht is verleend voor dreigende schade aan ander fruit dan appels en peren. Roeken zouden niet ander fruit eten of beschadigen. Maar volgens de Faunabeheereenheid eten roeken wel meerdere fruitsoorten. De Raad bevestigt dit standpunt. Daarom mogen roeken ook worden afgeschoten als ze ander fruit dan appels en peren eten.

advertentie
advertentie