Groen licht industrieterrein 't Oog

28 februari 2019 om 07:18 lokaal

H'VELD-G'DAM Het industrieterrein in het uiterste westen van het nog te ontwikkelen gebied 't Oog kan er komen. De gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met het bestemmingsplan. Dat gebeurde zonder goedkeuring van de oppositiepartijen PvdA en CDA, die minder milieubelastende bedrijven op de nieuwbouwlocatie tussen de twee sporen wil toelaten.


Ook de coalitiepartijen zijn daar in principe voorstander van. Maar volgens de TAB, SGP en ChristenUnie is Hardinxveld van de provincie verplicht om in het noordelijk deel van het bedrijventerrein milieucategorie 4.1 te hanteren. Dat houdt in dat bedrijven als een veevoerfabriek zich daar mogen vestigen.
Meerdere inwoners hadden bezwaar aangetekend tegen het bestemmingsplan. Omwonenden vrezen geur- en geluidsoverlast. Een aantal had een petitie ondertekend voor verlaging van de milieunormering en die aan de raadsleden aangeboden.
De gehele gemeenteraad deelde de zorgen van omwonenden. Maar waar de oppositie pleitte voor verlaging van de norm, zei de coalitie aan handen en voeten gebonden te zijn vanwege de eis van de provincie. Het debat dat volgde verzandde al gauw in een welles-nietes-discussie over of de gemeente zich daaraan heeft te houden.
Ook wethouder Trudy Baggerman kon de oppositie er niet van overtuigen dat Hardinxveld de hoogst mogelijke milieucategorie moet hanteren. De hoogte ervan wordt onder andere bepaald door de afstand tussen het bedrijventrein en de dichtstbijzijnde woonwijk. In dit geval De Blauwe Zoom.
De oppositiepartijen hielden voet bij stuk en wilden dat voor heel het bedrijventerrein categorie 3.2 wordt gehanteerd, zoals ook geldt voor de reeds bestaande bedrijven van De Blauwe Zoom langs de Zwijnskade. Wim de Ruiter van het CDA werd daarop door de ChristenUnie beticht van populisme en Benhard van Houwelingen van de TAB noemde De Ruiters standpunt ,,geklets voor de bühne".
Om wel tegemoet te komen aan de bezwaren van omwonenden kwamen de coalitiepartijen zelf met een motie. Daarin wordt het college opgeroepen om bij de vergunningverlening aan bedrijven ,,zich maximaal in te spannen om overlast voor de woonwijk De Blauwe Zoom zoveel mogelijk te voorkomen".

advertentie
advertentie