Gelijkspel HKC voelt als verlies

5 februari 2018 om 11:57 Sport/sport

H'VELD-G'DAM Twaalf seconden was HKC verwijderd van verdiende winst in de topper tegen GKV Enomics toen een curieuze beslissing van scheidsrechter Jan Willem Keizer roet in het eten gooide. De scheidsrechter floot af voor een overtreding, hield zijn fluitsignaal niet aan en gaf GKV Enomics toch de gelegenheid de gelijkmaker binnen te schieten. Over de hele wedstrijd hadden beide ploegen al last van het matige optreden van het arbitrale duo dat eigenlijk een dergelijke kraker niet goed aankon. Dat was jammer omdat de streekrivalen er in de Gorkumse Van Rappardhal een prima wedstrijd van maakten, die de bomvolle sporthal van het begin tot het eind boeide.

De belangen waren groot in deze derby omdat HKC met GKV Enomics, SDO en Swift onderling uit zullen gaan maken wie er uiteindelijk met de titel vandoor zal gaan. Met de wetenschap dat zowel SDO als Swift eerder op de dag hun wedstrijden al hadden gewonnen stond er dus behoorlijk druk op deze wedstrijd. Dat weerhield de ploegen er niet van om, zeker in de eerste helft, een goed niveau te halen .

Het begin was voor de thuisclub dat met twee snelle goals de ban brak, maar HKC kwam via Mark Klop even snel weer op gelijke hoogte. Daarna gaven beide ploegen elkaar weinig toe en namen om beurten een voorsprong van niet meer dan één punt. In de15e minuut mocht John den Dunnen tweemaal aanleggen voor een strafworp en het betekende voor het eerst een grotere voorsprong: 8-10. Het was ook de aanzet voor het laatste gedeelte van de eerste helft waarin HKC haar tegenstander de baas was. Via onder andere tweemaal Niels Deventer liep de Novafrontploeg verder uit naar 9-13, waar GKV Enomics weer op anticipeerde en terugkwam naar 11-13. HKC hield het beste van het spel en wist de rust te bereiken met een 13-16 voorsprong onder andere door een buzzer beater van de weer slim spelende Lotte Scherstra.

In de tweede helft scoorde HKC als eerste, waarna de ploeg van John Spek in de eerste tien minuten haar voorsprong kon vasthouden. Toen kwamen de Gorcumers toch weer gelijk om even later zelfs een voorsprong te nemen: 20-19. HKC draaide de rollen weer om en ondanks dat het scoren moeizamer ging bleven de Boven-Hardinxvelders steeds aan de goede kant van de score. Na een 21-23 voorsprong kwam de thuisploeg toch weer op gelijke voet: 24-24 waarna zich een bloedstollende slotfase afspeelde. De scherpe Niels Deventer scoorde de 24-25 voordat GKV Enomics weer egaliseerde. De weer ongrijpbare Mark Klop zag eerst een ver schot afgekeurd, maar bracht HKC enkele minuten voor tijd weer van ver aan de leiding: 25-26 Dit leek enkele minuten voor tijd de beslissing te zijn, omdat beide ploegen niet gevaarlijk meer konden worden, waarbij HKC in die laatste minuten te snel tot afronding overgingen in plaats van de tijd die de schotklok aangaf uit te spelen. In de ultieme slotfase werd het toch nog gelijk, wat voor HKC en haar supporterslegioen een bittere pil was.

Voor HKC scoorden: Niels Deventer (6), John den Dunnen en Mark Klop (ieder 5), Tjeerd Gort (4), Annelies Kop (3) en Lotte Scherstra, Kelly de Bruin en Jaïr Korf de Gidts (ieder 1).

Zaterdag speelt HKC in Kamerik tegen SDO dat dus ook nog volop voor de titel gaat. Voor HKC, dat thuis tegen deze ploeg wist te winnen, is ook nu winst een must om een rol te kunnen blijven spelen. Aanvang van dit duel in sporthal De Schulenburch is 19.30 uur.