Minister De Jonge bij De Lange Wei in gesprek met teamassistenten en hun begeleiders
Minister De Jonge bij De Lange Wei in gesprek met teamassistenten en hun begeleiders De Lange Wei

Geslaagd werkbezoek minister Hugo de Jonge aan De Lange Wei

26 november 2019 om 17:04 Zorg Deel je nieuws

Op maandag 25 november bracht minister Hugo de Jonge een werkbezoek aan De Lange Wei. Hij was hier op uitnodiging. Het bezoek stond in het teken van het onderwerp ‘sociaal werkgeverschap’.  

De Lange Wei biedt al jarenlang werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onlangs werd dit beloond met de Social Impact Award Drechtsteden 2019, samen met drie andere sociale werkgevers.  

Twee gesprekken 

Na een korte ronde door De Lange Wei en een ontmoeting met een aantal bewoners, voerde de minister twee gesprekken rondom sociaal werkgeverschap. Eerst met een aantal teamassistenten van De Lange Wei, vervolgens met de mensen die zich bij De Lange Wei beleidsmatig bezighouden met het sociaal werkgeversbeleid. Hieraan namen ook drie organisaties deel die op dit terrein met De Lange Wei samenwerken: praktijkschool De Noordhoek, Avres en de Sociale Dienst Drechtsteden. 

“Mooi concept” 

De minister toonde interesse in de verhalen van de teamassistenten. Deze functie is speciaal voor mensen die wel graag in de zorg willen werken, maar er door uiteenlopende omstandigheden niet in slagen om een diploma te halen. Met scholing op de werkvloer en goede begeleiding kunnen zij toch hun droombaan in de zorg krijgen. De Jonge noemde het een ‘mooi concept’: “Het mes snijdt aan twee kanten: jongeren die moeite hebben om een baan te vinden, geef je een kans. Daarnaast kunnen zij het zorgpersoneel ontlasten, die het druk hebben."  

Kritische vragen 

Voor de beleidsmensen had De Jonge ook wel wat kritische vragen. Eén van de teamassistenten had aangegeven dat ze graag meer uren zou werken. “Waarom is dat aantal uren begrensd”, vroeg de minister. “In deze tijden van arbeidsmarktkrapte moet je iedereen juist binnen halen.” Bestuurder Sander van IJsseldijk, sinds 1 november in dienst van De Lange Wei, gaf aan dat krapte ook bij De Lange Wei een issue is, maar gelukkig nog beheersbaar. “Bij sommige specialistische functies is het lastiger”, gaf hij aan. Aanvullend noemde de jobcoach die diverse teamassistenten bij De Lange Wie begeleidt aan dat je ook rekening hebt te houden met een goede balans. “We hebben er niets aan om mensen te overvragen met te veel taken of te veel uren. Maar áls de mogelijkheid en de wens er is, kijken we daar zeker naar.”  
 
Na ruim anderhalf uur nam de minister afscheid. De Lange Wei kijkt terug op een geslaagd bezoek.

advertentie
advertentie