Afbeelding
Esther Coumans

Nieuw beleid Waardlanden

8 december 2020 om 16:51 Natuur en milieu

H’VELD-G’DAM Veel waardevolle producten en materialen worden nu nog weggegooid als afval. Hoe is dat te voorkomen? Op weg naar nieuw beleid Reinigingsdienst Waardlanden graag in gesprek met  de inwoners. 

Op dit moment onderzoeken ze wat kan helpen om meer gft, papier, pmd, glas en grofvuil (grondstoffen) te recyclen en minder afval over te houden. ,,Onze aanpak schrijven we vervolgens op in nieuw ‘grondstoffenbeleid’. Dit beleid stellen de gemeenteraden volgend jaar vast. We vinden uw wensen en ideeën voor oplossingen en maatregelen belangrijk.”

Veel inwoners vulden eerder dit jaar de inwonersenquête in. Daarin stonden veel goede suggesties. Waardlanden wil ook graag in gesprek met de inwoners. Dit doen ze aan de hand van een aantal aandachtspunten:

• Hoe stimuleren we inwoners om afval beter te scheiden?

• Hoe verminderen we vervuiling in de pmd-container en pmd-zak?

• Inwoners van buurgemeenten, maar ook bedrijven, maken ‘illegaal’ gebruik van ondergrondse containers. De containers zijn bedoeld voor inwoners van de eigen gemeente. Hoe voorkomen we dit ‘illegaal’ gebruik?

• Hoe zijn we inwoners nog beter van dienst op de afvalbrengstations? Ons doel is dat afgedankte huisraad beter wordt hergebruikt.

• Hoe voorkomen we dat mensen afgedankte huisraad naast containers in de milieuparken dumpen?

Komende weken houdt Waardlanden in alle gemeenten een bijeenkomst. Door de coronamaatregelen is het een online bijeenkomst: 8 december: Molenlanden, 10 december: Hardinxveld-Giessendam, 15 december: Gorinchem; 17 december: Vijfheerenlanden.

Er kan alleen worden deelgenomen in de gemeente waar men woont. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en duurt ongeveer een uur. Waardlanden zoekt per gemeente 10 personen die mee willen denken. Door de groep klein te houden, verwachten Waardlanden een goed gesprek met wat meer verdieping.

Wie wil deelnemen, kan zich aanmelden door een e-mail te sturen naar afvalcoach@waardlanden.nl. Vermeld in de e-mail naam en woonplaats. Uit de aanmeldingen loten ze vervolgens per gemeente 10 personen die kunnen deelnemen. Wie niet is ingeloot en wel wil meedenken en meepraten over het nieuwe beleid, kan suggesties sturen naar afvalcoach@waardlanden.nl. Informatie over het nieuwe grondstoffenbeleid en de uitkomsten van de inwonersenquête staat op de site.

advertentie
advertentie