De Akker stapt wéér naar rechter

6 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Het raadsvoorstel over De Akker werd donderdag, tijdens de raadsvergadering, in allerijl van de agenda gehaald. Het epistel van het college van b&w bleek niet te stroken met het vonnis van de rechter. In februari beval de Raad van State dat de bouw én het onderhoud van de school onder verantwoordelijkheid van de gemeente Hardinxveld-Giessendam zouden vallen. Echter, in het raadsvoorstel van afgelopen donderdag stelde het gemeentebestuur voor om de bouw af te schuiven op De Akker. Overheidsgeld voor het speciaal onderwijs zou via de gemeente doorgesluisd worden naar de school, die van deze middelen zelf een gebouw moet neerzetten. De gemeente zou op deze wijze financiële problemen ontlopen.

H’VELD-G’DAM - De vestiging van de reformatorische basisschool De Akker lijkt een gebed zonder eind te worden. Na negen jaar gesteggel, zes verloren rechtszaken en een dwangsom, hangt de gemeente Hardinxveld-Giessendam weer een kort geding boven het hoofd. Door het uitstellen van haar besluit over de basisschool stapte de school vorige week wéér naar de rechter. ,,We vertrouwen de gemeente niet meer op haar eerlijke blauwe ogen,” verklaart G.A. van de Werken, van De Akker.

Door Hanneke van Houwelingen

Verdwenen bruidsschat

Voor het schoolbestuur kwam dit voorstel als een konijn uit de hoge hoed. G.A. van de Werken: ,,De optie van doordecentralisatie (het doorsluizen van overheidsgeld, red.) is negen jaar geleden door onszelf geopperd. Maar in die tijd gold de afspraak dat de gemeente Barendrecht een bruidsschat van 1 miljoen gulden wilde schenken aan Hardinxveld-Giessendam. Dit geld heeft Barendrecht inmiddels in andere zaken gestoken.”

De nieuwbouw van de school gaat 1,6 miljoen euro kosten. Zowel wethouder C. de Jong als G.A. van de Werken weten dat het overheidsgeld niet voldoende is om de bouw te bekostigen. De Jong: ,,Om eerlijk te zijn, de kritiek van De Akker op het raadsvoorstel snijdt hout. Aan de bouw zitten financiële risico’s vast. Onze voorkeur ging daarom uit naar doordecentralisatie. Wij kregen de indruk dat de school de risico’s beter zou kunnen opvangen, door het geld dat zij nog hebben en de achterban die hen hierbij wil steunen. Hoewel we vanaf de eerste contacten hebben gesproken over doordecentralisatie wilde men het niet opgenomen zien in het raadsvoorstel. Daarom hebben wij het van de agenda gehaald en leggen wij de raad een nieuw voorstel voor, waarin nieuwe dekkingsmogelijkheden worden aangegeven.” Waar de gemeente geld vandaan gaat ‘toveren’, zegt hij nog niet.

Van de Werken wil nog steeds onderhandelen met de gemeente. ,,Als we er echt uit willen komen, dan kan dat met weinig schade voor beide partijen. Er valt te praten, ook over doordecentralisatie, maar eerst moet er een raadsbesluit genomen worden conform de uitspraak van de Raad van State. Pas daarna kunnen we verder praten.”

Het college van b&w hoopt een kort geding voor te zijn, door een extra raad in te lassen op 21 juni. De Akker wachtte echter de extra vergadering niet af. ,,Een dwangsom is het enige waar de gemeente ooit naar geluisterd heeft. Begrijp ons goed, we zijn niet bezig met politieke spelletjes. We staan voor speciaal onderwijs. Iedere dag staan rond de honderd kinderen in de file. Kinderen die het toch al zo moeilijk hebben. Dáárom is het gebed na 9 jaar nog niet beëindigd. Ik ben onlangs weer herkozen voor drie jaar om de school te vertegenwoordigen. De vestiging in Hardinxveld-Giessendam is mijn missie,” aldus de strijdlustige vertegenwoordiger.

De beoogde schoollocatie is een weiland aan de Sluisweg, in het verlengde van het scoutingterrein.

advertentie
advertentie