‘De Gouden Leeuw herleeft’

11 juli 2007 om 00:00 Nieuws

Op de stoep van het eens zo geliefde restaurant uit de 19e eeuw tiert de onkruid weelderig. De verschoten gordijntjes voor de ramen geven het geheel een smoezelige aanblik. Vergane glorie of wordt de locatie in ere hersteld? De vele belangstellenden in Het Bruisend Hart stelden zichzelf deze vraag. ,,De Gouden Leeuw ligt er momenteel verloederd bij,” stelt de architect Frank Ruiter ten overvloede af. Na uiteenzetting van de plannen door de architect en projectontwikkelaar moeten de sceptici enigszins schoorvoetend toegeven dat de plannen overweldigend zijn. Geen horeca-gelegenheid meer, maar prachtige appartementen. De Gouden Leeuw blijft deels bewaard. De zijvleugels worden afgebroken en maken plaats voor twee a-symmetrische tweelingboerderijen met een tussenpad van ongeveer acht meter. De omliggende tuinen worden voorzien van lage hagen en carports met groene daken met mossedum.

HOORNAAR - Het verpauperde restaurant De Gouden Leeuw in Hoornaar krijgt nieuw leven ingeblazen. Afgelopen maandag werden de nieuwbouwplannen voor de locatie gepresenteerd. Sceptici haalden opgelucht adem. Het historische dorpsgezicht blijft bewaard door een wijziging in de plannen: het woningaantal wordt 12 in plaats van de geplande 18.

Door Ditty van Drenth

Projectontwikkelaar Bernard van der Schans schetst dat er dus ‘drie doorkijken naar de polder’ komen. De achterste polderwoningen liggen lager dan de voorste woningen aan de weg. Rondom de boerderijgebouwen komen traditionele bestratingen. Door het grind kan het regenwater van het rieten dak in het grondwater stromen en komt het niet in het riool terecht. Voor de bouw van de panden wordt gebruik gemaakt van hout, metselwerk, stucwerk, riet en pannen. Van de oorspronkelijke plannen om 18 woningen te bouwen is afgezien. De gemeenteraad van Giessenlanden vreesde onder meer dat de cultuurhistorische waarde van het dorpsgezicht verloren zou gaan en dat er veel parkeeroverlast zou komen.

Beide punten heeft de projectontwikkelaar ter harte genomen. Het woningaantal is teruggebracht naar 12. Er komen 21 parkeerplaatsen die vanaf de weg af nauwelijks te zien zijn. Naast de parkeergelegenheid voor de bewoners zal er ook voldoende parkeergelegenheid voor de bezoekers zijn.

Bij de bouwplannen is uitgegaan van de lintbebouwing. Architect Ruiter stelt: ,,De typerende elementen van de boerderijen zoals een rieten dak, een dwarshuis en een gemetselde gevel met gaten hebben we in de bouwtekeningen opgenomen.” Fred Bresser woont naast het huidige pand en vraagt of er ook geheid gaat worden bij de bouw. Van der Schans knikt bevestigend. ,,Bij de bouw van mijn woning is niet geheid, dus ik ben benieuwd wat er zal gebeuren met mijn huis,” zegt Bresser. Van der Schans: ,,We kijken naar de heitechniek en er zal een opname van het huis worden gemaakt en er wordt zo nodig een verzekering afgesloten.”

De nieuwe woningen bedragen tussen de 175.00 en 575.000 euro. Er komen drie ruime appartementen, vier maisonette-woningen, vier ruime eensgezinswoningen en één exclusief appartement. ,,De Gouden Leeuw herleeft,” concludeert werthouder Berend Buddingh. ,,Het zijn huizen voor starters, gezinnen en senioren. Hoornaar krijgt er iets moois bij. Het verrijkt het centrum!,” aldus wethouder Vrom. Tot september worden de plannen verder uitgekristalliseerd. In deze maand wordt de bouwvergunning aangevraagd. Naar verwachting worden de woningen eind 2008 opgeleverd. De verkoop van de woningen start in september 2007. Mensen die bij de gemeente ingeschreven staan als woningzoekende komen hiervoor eerst in aanmerking en daarna is het vrije verkoop.

advertentie
advertentie