Gemeenten delen mee in in financieel succes Sociale Dienst

18 juli 2007 om 00:00 Nieuws

REGIO - De Regionale Sociale Dienst Alblasserwaard-Oost / Vijfheerenlanden (RSD) sluit het jaar 2006 af met een positief resultaat van € 1,5 miljoen op de uitkeringskosten. Dit blijkt uit de jaarrekening over 2006 die het bestuur van de RSD eind juni heeft vastgesteld. Het positieve resultaat op de jaarrekening is geen eenmalig succes. De twee voorgaande jaren kon de RSD ook al met een positief resultaat afsluiten. In totaal heeft de periode 2004 tot en met 2006 een overschot van € 3,4 miljoen voor de RSD opgeleverd.

Het positieve resultaat van de Regionale Sociale Dienst - een samenwerkingsverband van de zes voormalige afdelingen Sociale Zaken van de gemeenten Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Liesveld en Zederik - is met name een gevolg van een grote daling van het aantal bijstandsgerechtigden. In januari 2004 ontvingen nog 1313 cliënten een uitkering op grond van de Wet werk en bijstand. Eind december 2006 bedroeg dit aantal 1113; een daling van 200 cliënten of te wel 15,2 % gedurende drie jaar. Dit dalingspercentage ligt hoger dan het landelijk gemiddelde.

Met inachtneming van de huidige afspraken rondom de reservevorming, betekent het positieve resultaat dat de RSD dit jaar op basis van een reeds eerder vastgestelde verdeelsleutel een bedrag van € 930.000,-- zal terugsluizen richting de zes gemeenten. De RSD heeft naast een overschot op de uitkeringskosten, in 2006 ook een positief resultaat behaald op de apparaatskosten van € 185.000,--. Ook dit bedrag zal worden verdeeld tussen de zes gemeenten. Daarnaast heeft het bestuur inmiddels besloten dat de gemeenten dit najaar nogmaals een bedrag zullen ontvangen, omdat de reservepositie van de RSD is bijgesteld op een lager niveau.

advertentie
advertentie