Boer sluit natuurpad af

15 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Zwart op wit staat het bewijs op papier. Het weiland in het midden van het ‘natuurpad’ is eigendom van Arie Heikoop. Zo’n vier jaar geleden koopt hij het stuk land op van de vorige eigenaar. Bij de aankoop van de grond krijgt hij er gratis een rits wandelaars bij. Zij lopen dwars door zijn weiland om de aangegeven wandelroute te vervolgen. De vorige eigenaar had dit jaren gedoogd, zo bleek, na een mondelinge afspraak met oud-wethouder Janssen. ,,De afspraak was: als er problemen ontstaan, mag het weiland afgesloten worden voor wandelaars. We kregen steeds meer last van hen. Baasjes lieten hun hond loslopen, waardoor de koeien en schapen schrokken. Regelmatig vind ik er één in de sloot of loopt er één buiten de weide omdat het hek nog open staat. Vorig jaar is er ook een paard van een hobbyboer gebeten. Het werd steeds gekker,” legt Heikoop zijn beslissing uit.

‘Het is nooit een wandelpad geweest’ H’VELD-G’DAM - Wandelaars staan sinds vorige week voor een dicht hek op het natuurpad aan de Giessenzoom. Boer Arie Heikoop heeft zijn weiland, dat in het midden van de route ligt, afgesloten met een schroefslot en prikkeldraad. Zijn vee werd regelmatig opgeschrikt door loslopende honden. Wandelliefhebbers hopen op heropening van de route, maar de boer is stellig. ,,Wat mij betreft gaat het hek niet meer open. Het is overigens ook nooit een officieel wandelpad geweest.”

Door Hanneke van Houwelingen

Het natuurpad, door de stichting Veldstudie in een wandelboekje opgetekend, start bij het NS-station van Hardinxveld-Giessendam. Na de spoorwegovergang slaat de wandelaar direct rechts een paadje in waar hij via een metalen brug de Giessen oversteekt. Aan de andere kant van de brug wordt het pad vervolgd dat tussen de spoordijk en een hoogstamboomgaard door leidt. De route loopt achter de groene loods van watersportvereniging de Giessen langs, dwars over het veld van Heikoop. Hierna passeert de wandelaar Tegelhandel Modern, en loopt richting de Neerpolderseweg. Ter hoogte van De Rie Bandenserive houdt het onverharde pad op en gaat de route verder door de Wielwijk en een deel van de Westwijk.

Enkele wandelaars hebben een alternatieve - maar gevaarlijke - weg gevonden, pal langs de spoorlijn. Eén van de bezoekers noemt het natuurpad het mooiste stukje van Hardinxveld. ,,Ik hoop dat het snel weer wordt geopend.” Ook Waterschap Rivierenland betreurt de afsluiting, ‘maar juridisch is de zaak klip en klaar’, zegt E. Steenbergen, hoofd afdeling wegbeheer. ,,Officieel is het wandelpad niet openbaar en is het bovendien doodlopend. Het loopt volgens de wegenwet tot het weiland van boer Heikoop. De wegenwet stelt vast of een weg openbaar is of niet. De gemeente zou hier met bepaalde voorwaarden een wijziging in kunnen brengen, maar dit is tot nu toe niet gebeurd. Wij beheren slechts een deel van de Giessenzoom en hebben geen zeggenschap over de grond van Heikoop.” De gemeente moet volgens Heikoop de wandelboekjes uit de schappen nemen en het routebord bij het station verwijderen.

advertentie
advertentie