AV-Convenant officieel bezegeld

3 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Gorinchem, Graafstroom, Zederik en sinds donderdag ook Hardinxveld-Giessendam stemden in met het AV-Convenant Samen Sterk. De instemming van de drie andere gemeenten - Giessenlanden, Leerdam, Liesveld- wordt spoedig verwacht. Over de achtste deelnemer wordt getwijfeld. ,,Het is mogelijk dat Nieuw-Lekkerland een andere koers gaat varen en in zee gaat met de Drechtsteden. Wij zouden dat betreuren,” merkt SGP-raadslid Jan de Vos op tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdag. David Koppelaar (CDA) deelt deze mening. ,,Hoe kleiner de groep wordt, hoe zwakker de regionale samenwerking zal zijn.” De samenwerking tussen de zeven of acht gemeenten zal gezocht worden op het gebied van ruimtelijke ordening zoals woningbouw en infrastructuur, bij sport, welzijn en cultuur en op economische terreinen zoals industrielocaties en ontwikkeling van toerisme en recreatie. Of Nieuw-Lekkerland meegaat in het AV-verband wordt begin november duidelijk. De intensieve en zeker niet vrijblijvende samenwerking binnen de regio heeft als doel de individuele en gezamenlijke bestuurskracht voor de toekomst te versterken.

H’veld hoopt op deelname Nieuw-Lekkerland H’VELD-G’DAM - De gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam ging afgelopen donderdag als vierde over de spreekwoordelijke brug. Zij stemde unaniem vóór de samenwerking met acht regiogemeenten in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Hoewel acht? De gemeente Nieuw-Lekkerland neigt af te buigen naar de Drechtsteden.

Door Hanneke van Houwelingen

Hardinxveld-Giessendam heeft veel baat bij een regionale samenwerking. Het adviesbureau Bestuur Management & Consultants (BMC) schreef vorig jaar een vernietigend rapport over de bestuurskracht van deze gemeente. Het herhalingsrapport, dat twee weken geleden verscheen, was aanzienlijk positiever, maar drong weer aan op een hechte samenwerking. Wel adviseerde BMC de gemeente om duidelijk haar kaders te stellen, zodat ze niet wordt onder gesneeuwd door de andere gemeenten. Kim Putters (PvdA) vraagt zich hardop af of de ‘spelregels’ nog wel te wijzigen zijn als de regio anders besluit dan de gemeente voor ogen heeft. Burgemeester Augusteijn: ,,Samenwerken is compromissen sluiten en dat doet wel eens pijn. Maar lokale autonomie zou een loze kreet zijn als we nergens van af zouden mogen wijken.” Hoewel unaniem wordt ingestemd met het AV-Convenant, wil iedere partij er zijn zegje over doen. Jaap Tromp (VVD) benadrukt de noodzaak van de samenwerking: ,,Als we niet samen optrekken, kan het wel eens anders aflopen met de gemeente.” Hij doelt op een herindeling. CDA-er Paul Letterie kan dit woord echter niet meer horen. Na wat verbaal gesputter stelt hij voor om niet meer te spreken over een fusie. ,,Het is gezever.” Om daad bij woord te voegen, doet hij direct een investering in de zelfstandige gemeente Hardinxveld-Giessendam. Hij geeft het college een briefje van 5 voor de reparatie van de microfoon van Boerman. De wethouder in kwestie is voortaan verlost van een piepende interruptie.

advertentie
advertentie