Opkomst en ondergang van het Hanzeverbond

23 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Het Hanzeverbond heeft ruim vijf eeuwen stand gehouden. Slob: ,,Het boeiende is dat het al in de twaalfde eeuw is begonnen. In het begin was het een verbond van handelaren, later van steden. Lübeck is altijd het centrum van de Hanze geweest. Hier werden op gezette tijden de Hanzedagen gehouden waar mensen afspraken maakten en gegevens over veilige routes uitwisselden. Ook Nederlandse steden hebben voluit van de Hanze geprofiteerd, vooral de steden langs de IJssel. Deventer was een zeer belangrijke doorvoerhaven. Men verhandelde nagenoeg alles en men probeerde overal privileges te verwerven, wat goed lukte, waardoor de Hanze soms een monopolie had op bepaalde goederen.”

NOORDELOOS - Het bestuur van de historische vereniging nodigt belangstellenden uit voor haar ledenavond op maandag 28 januari in Het Dorpshuis. W.H. Slob spreekt dan over het thema ‘Opkomst en ondergang van het Hanzeverbond’.

In deze lezing wordt een beeld geschetst van het ontstaan, de bloei en de ondergang van het verbond. De lezing is als volgt opgebouwd; Eerst wordt globaal een overzicht gegeven hoe de Hanze is ontstaan en hoe het in elkaar zat. Daarna wordt een aantal aspecten nader bekeken zoals de ontwikkeling van de steden en hun ligging, de havens en de schepen van de Hanze, de scheepsbouw, de handelswaar, de factorijen, de betaalmiddelen en waarom het machtige verbond na vijf eeuwen toch ter ziele ging.

,,Daarna kijken we wat er nog terug te vinden is in ons land van deze belangrijke periode die veel steden grote welvaart heeft gebracht”, vertelt Slob.

De toegang tot de lezing is gratis voor leden. Niet-leden zijn van harte welkom. De toegang bedraagt voor hen €1,50. De aanvang is om 20.00 uur.

advertentie
advertentie