Vendrig wint op nieuw parcours

14 mei 2008 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - De organisatie van de Hardinxveldse wielerronde kan met tevredenheid terugblikken op een prachtige dag voor de wielerliefhebbers, die zich afgelopen maandag op het nieuwe parcours in de polder ten noord-westen van Hardinxveld verzekerd wisten van een dag vol strijd in diverse categorieën.

Stampende sprint

Onder de extra noemer Districtskampioenschap van Zuid-Holland waren het vooral de ‘tempobeulen’ die in het voordeel waren van de nieuwe route met de start en finish vlakbij de Polderweg. Dat een gangmaker als de 23-jarige Bart Vendrig uit Maurik na afloop de hoogste trede van het podium mocht beklimmen, schetste bij niemand verbazing. De wielrenner uit de Betuwe zat in een beslissende fase van de koers in de juiste ontsnapping en hield in één rechte, stampende sprint naar de finish aansprekende concurrenten als Robert Berk, Rob van der Niet en Gerhard Klijnhout vastberaden achter zich. Vendrig verraste daarmee niet alleen vriend en vijand, maar voornamelijk ook zichzelf: ,,Normaliter behoor ik niet echt tot de favorieten in een sprint, maar deze keer ging het meer dan goed. Op het laatste rechte stuk ben ik de sprint aangegaan en met de kop in de wind vol doorgestampt. Toen er niemand meer naast me kwam rijden gaf dat een geweldig gevoel.”

Favorieten haken af

De wielerronde van Hardinxveld, ditmaal dus gepromoveerd tot het Districtskampioenschap van Zuid-Holland, kreeg daarmee een verrassende winnaar die aanvankelijk de eerste slag miste. Na een ruime twintig kilometer maakte zich een groep van 23 renners los van het peloton die een minuut voorsprong pakte, maar daarna te maken kreeg met het pact van gerenommeerde renners als Klijnhout en De Jong die het gat gedecideerd dicht reden. Vendrig: ,,Prachtig dat die mannen dat deden, voor mij was het zaak vanaf dat moment attent van voren te blijven rijden en er bij de ontsnappingen bij te zijn.”

Die genoemde ontsnappingen waren er vervolgens aan de lopende band en steeds wist Vendrig aan te klampen. Dit in tegenstelling tot Arno Hartog, die in zijn eigen streek moest passen; de Giessenburger werd vooraf gerekend tot één van de favorieten maar had duidelijk de koersen van Midden-Brabant en De Kempen nog in de benen. Hij miste de belangrijkste laatste slag toen vier ronden voor het eind een groep van negen renners demarreerde. ,,Ik zat helemaal van achteren toen die groep wegreed en was meteen kansloos”, aldus Hartog.

Andere regiorenners als Gideon de Jong en Gerhard Klijnhout zagen hun inspanningen in de laatste slotronden uiteindelijk niet beloond. Bij De Jong was na het beulswerk, die de hergroepering bewerkstelligde, duidelijk de pijp leeg en ook bij ’s-Gravendeler Klijnhout ontbrak de macht om het de uiteindelijke winnaar Bart Vendrig in de sprint echt moeilijk te maken. Voor de renners en de wielerliefhebbers was deze nieuwste editie van de wielerronde van Hardinxveld zeer zeker de moeite waard, maar aan de toevallige passant zal, gezien de ligging van het parcours, deze sportieve krachtmeting grotendeels ongemerkt voorbij zijn gegaan.

advertentie
advertentie