Brons voor Bakker op NK meerkamp

14 mei 2008 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM / SITTARD - Onder zonnige maar hinderlijk winderige omstandigheden haalde A-juniore Lieke Bakker op tweede pinksterdag een bronzen medaille op het Nederlands Kampioenschap Meerkamp. In Sittard zette de av Passaat-atlete een prima score van 4863 punten neer. In een fictief klassement van de A-meiden én vrouwen senioren kwam Bakker op een vijfde plaats van de wedstrijd.

Krachttraining geeft Passaat-atlete winst

Ten opzichte van vorig jaar, toen Bakker vijfde werd, verbeterde zij zich met negentig punten. Die winst haalde zij afgelopen maandag vooral uit de werpnummers; ondanks dat ze daar niet veel op had getraind wierpen de zwaardere krachttrainingen en haar opleiding aan de CALO in Zwolle hun vruchten af.

Met een evenaring van haar persoonlijk record op de 100 meter horden uit 2007 opende de jonge atlete het toernooi voortvarend. De 15,67 seconden was een vierde plaats in het veld waard. Bakker had bij de horden wel veel last van de tegenwind. Haar prestatie tijdens het hoogspringen viel tegen; met 1,60 meter werd zij derde op het tweede onderdeel, terwijl de atlete stiekem hoopte op 1,66 na haar pr van 1,65 meter eind april. In de hoogte vond Bakker haar prestaties tegenvallen, maar wat kracht betreft was de vier kilo zware kogel een goede vervanging. Al in de eerste poging stootte zij de kogel 10,82 meter ver weg. Daarmee verbeterde zij haar persoonlijk record van 10,54 meter uit maart van dit jaar.

Bakker staat bekend als een specialiste op de meerkamp, maar dit jaar staat zij ook zeer hoog op de nationale ranglijsten op 100 en 200 meter. De 25,22 seconden op de 200 meter (tweehonderdsten boven haar pr) was dan ook de tweede tijd van de dag en ze liet daarbij zelfs alle senioren achter zich inclusief Olympisch-kandidaat Jolanda Keizer. Bakker sloot de eerste dag op een derde plaats af met 2941 punten, een dertigtal punten achterlopend op haar pr op de meerkamp.

Grote verrassing

De tweede dag begon met zenuwen voor het verspringen, nooit het meest zekere onderdeel voor Bakker. Ze was dan ook blij met de goed gelukte tweede poging, waarbij ze haar hielen op 5,28 meter in het zand plaatste. Dat was een resultaat waar Bakker mee verder kon, vooral toen haar concurrente op de tweede plaats het onderdeel verprutste (5 meter). De jonge atlete was nu het zilver tot op vijftien punten genaderd.

Op het onderdeel speerwerpen kwam Bakker met de grootste verrassing op de proppen. Niet alleen was de 36,66 meter een verbetering van haar pr met ruim drie meter, maar ze was ook de winnares op dit onderdeel. Met alleen nog de afsluitende 800 meter in het verschiet, stond Bakker met een nipte voorsprong nog steeds derde. Ze finishte de 800 meter als vierde in 2.30,86 minuten. Zo bleef zij met 4863 punten slechts 25 punten verwijderd van het zilver. Brons was voor Bakker toch een grote sprong voorwaarts en volgens zowel Bakker’s Zwolse trainer als haar oude Papendrechtse trainer kan zij in 2009 een nog grotere progressie laten zien.

advertentie
advertentie