Boerman: ‘Moet vooruit kijken’

14 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Daarmee is de gemeente wat betreft het op orde brengen van de financiën op de goede weg. Ondanks een zuinige begroting geld over. Maar is dan alles wat op de begroting stond voor 2007 wel uitgevoerd? ,,Nee,”geeft Boerman aan. ,,Dat heeft wel wat invloed maar is niet het voornaamste. Investeringskredieten vallen overigens niet in het overschot.”

Jaarrekening 2007 geeft positief voordeel H’VELD-G’DAM - Wethouder Theo Boerman wil een hecht financieel beleid neerzetten voor de langere termijn. ,,Dat maakt de begroting minder kwetsbaar voor incidenten en zijn de risico’s aanvaardbaar.Je moet vooruit kijken.” De portefeuillehouder financiën oogt als een tevreden man. De gemeente sluit het jaar 2007 met een positief saldo van 0,75 miljoen euro af.

Door Wil Sommeijer

De aanpak van de Peulenstraat-Zuid is zo’n voorbeeld van alweer vooruitschuiven. Boerman: ,,Aan de Peulenstraat-Zuid wordt gewerkt, er zijn tekeningen die op dit moment binnen het gemeentehuis worden getoetst. Waren in het verleden de financiën een struikelblok, nu is er moeite om met de huidige capaciteit aan menskracht binnen het gemeentelijk apparaat een inhaalslag te maken in voorbereidende zin. De uitvoering van de werken wordt uitbesteed. In het reguliere werk zijn we netjes in de pas gebleven.”

En dan zijn er weer zaken die niet of moeilijk te voorspellen zijn, zoals de vervoersvoorzieningen. Daar is een overschot in te zien, maar wat betreft het leerlingenvervoer is er weer een nadelig saldo. ,,Het beroep op bijvoorbeeld het verkrijgen van een scootmobiel is moeilijk voorspelbaar. Overigens is het wel zo dat het budget hiervoor niet leidend is. Heeft iemand een dergelijke voorziening nodig, dan wordt dit ook gehonoreerd. Ongeacht of er nog budget voor is. Open einde regelingen zijn moeilijk te begroten. Maar doorgaans zijn het meevallers en dat is hier nu ook weer het geval.”

Overschot in de zorg? Hoe kan dat? Boerman: ,,Wat de zorg betreft is er een tekort begroot voor het hele Wmo-gebeuren. Dat tekort is een stuk minder dan we begroot hadden. Dat zit hem bijvoorbeeld in de kosten van de vervoersvoorzieningen of woningaanpassing. Er is dus geen overschot. In de kosten die we bespaard hebben zit een structureel deel dat we ook in de komende jaren zullen besparen. We willen verspilling voorkomen zonder dat de kwaliteit van de zorg verminderd.”

Wat die vervoersvoorziening betreft merkt Boerman nog op dat het voor enkele jaren terug zo was dat men op een bepaalde leeftijd een vast bedrag per jaar kreeg voor vervoerskosten. Dat noemt Boerman een verspilling. Dat is in twee fases afgeschaft. Nu wordt men volgens de regels gekeurd, krijgt men een pasje waarmee men met de Molenhopper kan rijden. Er kan per rit worden afgerekend en eenmaal per maand draagt de gemeente daaraan bij via een nota van de betreffende vervoerder.

Hoe wordt het geld verdeeld

Het positieve resultaat kwam als volgt tot stand : 0,4 miljoen euro door de lagere kosten voor werk en Bijstand, 0,15 miljoen euro door de lagere vervoersvoorzieningen (Wmo), de 0,1 miljoen euro hoger uitgevallen leges bouwvergunningen en het restant bestaat uit een aantal kleine mee- en tegenvallers.

Het college van Burgemeester en Wethouders stelt voor het bedrag voor meerdere vlakken in te zetten. Zo wordt een bedrag van 0,2 miljoen bestemd voor de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs, de zogenaamde ‘bruidsschat’ . Dit is een eenmalig bedrag voor de organisatie voor het bestuur van de regeling. Voor het gelijkvloers maken van een zestal bushaltes is een bedrag van 0,1 miljoen bestemd. In het kader van de intensieve samenwerking met de gemeente Gorinchem is een onder meer een snelle computerverbinding noodzakelijk, daarvoor wordt een bedrag van 0,1 miljoen euro voorgesteld. Dan wordt nog 0,1 miljoen bestemd voor investeringen energiebeleid in gemeentelijke gebouwen en eenzelfde bedrag zal worden gereserveerd voor in 2007 gestarte beleidsvoornemens die in 2008 moeten worden uitgevoerd. Boerman geeft aan dat al deze plannen in 2008 moeten worden uitgevoerd.

Rechtmatigheidsverklaring

Wethouder Boerman is tevreden over het werk wat door financiën is verricht. ,,Ik ben benieuwd wat de raad er van vind.” Ook merkt hij nog op dat er over 2007 nog geen goedkeurende rechtmatigheidsverklaring is. ,,Het streven is om die over 2008 wel te krijgen. Zo’n verklaring houdt in dat je werkt volgens de regels die je jezelf hebt opgelegd én de regels die wettelijk bepaald zijn.”

De jaarrekening wordt besproken in de gemeenteraadsvergadering van 29 mei.

advertentie
advertentie