Kerken voor Rivas en Rivas voor Kerken

28 mei 2008 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - De pastoraal maatschappelijk werkers van de Rivas zien veel mogelijkheden in een nauwere samenwerking met de diaconieën. ,,Er is een grote overlap in onze werkzaamheden”, legt Laura Middag van de Rivas uit. ,,In acute situaties bijvoorbeeld zou het fijn kunnen zijn om een beroep te doen op de diaconie en andersom. We kunnen gebruik maken van elkaars kundigheid en kennis.” Dit is de uitkomst van de thema-avond ‘Financiële en sociale problemen en hun samenhang’, die vorige week plaatsvond in het Hervormd Centrum. Leo Aalders, coördinator pastoraal maatschappelijk werk van de Rivas vertelde dat er zeker bereidheid is tot samenwerking. ,,Er zijn veel contacten gelegd die wellicht in de praktijk een beroep op elkaar kunnen en willen doen. Misschien is de aanstelling van een vertrouwenspersoon in een kerkelijke gemeente wenselijk. Er ligt nog steeds een taboe bij mensen op het vragen van hulp.”

,,Pastoraal maatschappelijk werkers en diakenen komen elkaar in de praktijk zo weinig tegen. Waar kunnen we elkaar vinden? Kerken voor Rivas en Rivas voor kerken.” Zo luidde Leo Aalders de thema-avond in over financiële problemen en hun samenhang. De insteek van de bijeenkomst was het herkennen van armoede en financiële problemen bij inwoners van een gemeente. Centraal stond tevens het elkaar ontmoeten, het meer over elkaar aan de weet komen en wellicht tot een nauwere samenwerking komen. Aan de bijeenkomst namen ruim veertig vertegenwoordigers van kerken en maatschappelijk werk deel.

Beppie van der Waal, gemeenteadviseur van de Protestante kerk in Nederland (PKN) gaf in haar inleiding een aantal omstandigheden aan waardoor mensen in financiële problemen kunnen komen: langdurig in een uitkeringssituatie, ontslag en hoge onkosten vanwege gezondheidsproblemen. Ook sprak zij over vooroordelen die er bestaan, zoals: ‘ze kunnen niet met geld omgaan’ en ‘als je wil is er wel werk’.

‘Waar kom je als diaconie mee in aanraking, hoe herken je armoede en hoe kun je helpen?’ Een van de aanwezige diaken vertelde dat de diaconie in een bepaald geval uiteindelijk zelf heeft gesaneerd, waarna het gezin onder curatele werd gesteld en zo de zaken weer op orde kon krijgen. ,,Armoede heeft vaak ook een sociaal isolement tot gevolg. Mensen trekken zich terug, er is geen geld voor cadeautjes, geen geld om de kinderen naar een sportvereniging te laten gaan, geen geld om gezond voedsel te kopen. Er is een sociaal vangnet, maar de mazen van dat vangnet zijn zo groot dat kerken vinden dat ze er wat mee moeten doen. Ken de sociale wetten, bijvoorbeeld de bijstand en zoek bondgenoten in uw werk,” aldus Van der Waal.

Volgens Laura Middag, pastoraal maatschappelijk werkster van de Rivas, is er een stijgende lijn te zien de laatste jaren als het gaat om financiële problemen. ,,Wat zijn de oorzaken en wat de gevolgen? Oorzaken kunnen zijn werkloosheid, langdurig in een uitkeringssituatie zitten. Gevolgen zijn depressies en een grote schaamte om er mee naar buiten te komen. Ook is de drempel om hulp te vragen soms erg hoog en is men bang voor bevoogding. Maar er is ook de constante druk om rond te komen. Help de mensen om orde in hun administratie te brengen. Help ze bij het invullen van formulieren. Er is een recht op toeslagen of kwijtscheldingen.”

Na de inleidingen werden er gespreksgroepen gevormd die onder leiding van een pastoraal maatschappelijk werker middels een vragenlijst met elkaar in discussie gingen. Hieruit bleek dat er in de praktijk wel wat verschillen zijn tussen Rivas en diaconie, maar dat er zeker veel behoefte is aan praktische informatie over bijvoorbeeld professionele schuldhulpverlening en wat het pastoraal maatschappelijk werk van Rivas doet. Beide partijen beschouwen een nauwere samenwerking als een goede optie voor de toekomst.

Sociaal Diaconaal Noodfonds Hardinxveld-Giessendam: 06-41815074. Rivas Zorggroep Hardinxveld-Giessendam en Giessenlanden: 0183-697111.

advertentie
advertentie