Beloning voor mooi schroot

4 juni 2008 om 00:00 Nieuws

Een team van vwo-2 leerlingen en een team van havo-2 leerlingen hebben de afgelopen maanden een kunstwerk van schroot in elkaar geknutseld. ,,Robocop is een robot op een driewieler. Als je hem vooruit duwt, beweegt zijn hoofd heen en weer. Je kunt je bijna niet voorstellen dat dit kunstwerkje van een prullenbakje en een paar lampjes is gemaakt. Het blikvarken is niet zomaar een doorsnee varken. Het diertje bestaat uit verschillende soorten blik, een pingpongballetje, een lepel en een motortje. Zijn neus beweegt op en neer, terwijl zijn staart draait en zijn oogjes licht geven”, vertelt een woordvoerder.

Nominaties voor Shell Young Technical Award H’VELD-G’DAM - Verschillende soorten blik, een pingpongballetje, een prullenbakje en een paar lampjes. Niet bepaald materialen waar een mooi kunstwerk van te maken is. Schijn bedriegt. Leerlingen van het Willem de Zwijger College uit Hardinxveld-Giessendam hebben zich laten inspireren door deze voorwerpen en niet zonder succes. Hun ‘Robocop’ en ‘blikvarken’ zijn genomineerd voor de Shell Young Technical Award.

De twee teams presenteren en demonstreren, samen met de negen andere genomineerde teams, hun kunstwerken op woensdag 18 juni in science center NEMO in Amsterdam. Een vakkundige jury beoordeelt de installaties en deelt drie prijzen uit. Het allermooiste, best functionerende en creatiefste apparaat gaat met de Shell Young Technical Award naar huis. Het team wint bovendien een reis naar het Cité des Sciences in Parijs. De originaliteitsprijs is een bezoek aan het Museum Jean Tinguely in Zwitserland, genoemd naar de Zwitserse beeldend kunstenaar en beeldhouwer die zijn bewegende installaties van schroot maakte.

Stem mee voor publieksprijs

De derde winnaar wordt gekozen door het publiek. Op www.shellyoungtechnicalaward.nl kan gestemd worden voor de Publieksprijs. Iedereen die zijn stem uitbrengt krijgt een gratis proefnummer van Kidsweek en maakt kans op vrijkaartjes voor NEMO. Het winnende team krijgt een uitgebreide gereedschapskist en een abonnement op Kidsweek voor alle teamleden.

De wedstrijd is een samenwerking tussen Shell Nederland en science center NEMO, waarbij leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs worden uitgedaagd uit oude apparaten een bewegend, technisch kunstwerk te maken. Met deze prijs geeft Shell uiting aan haar inzet om de belangstelling voor techniek onder jongeren te vergroten. Science center NEMO biedt naast wedstrijden, lesmateriaal en onderwijsprojecten, de grootste interactieve leeromgeving op het gebied van wetenschap en technologie in Nederland. Dit jaar is de Shell Young Technical Award voor de derde maal georganiseerd.

uTot en met 8 juni zijn de kunstwerken nog op het Willem de Zwijger College te bekijken. Daarna staan ze in science center NEMO. Meer informatie over de Shell Young Technical Award en de genomineerden is te vinden op www.shellyoungtechnicalaward.nl.

advertentie
advertentie