Raadsleden verdeeld over moties

4 juni 2008 om 00:00 Nieuws

Alle regeringen, waaronder de Nederlandse, hebben zich in 2000 verbonden aan de Millenniumdoelen, gericht op het uitbannen van armoede. De gemeente Hardinxveld-Giessendam en haar gemeenschap moeten in staat is een bijdrage te leveren aan deze strijd tegen armoede en ongelijkheid. De fracties van CDA, PvdA, Christenunie en SGP dienden hierover een motie in met het verzoek aan het college om vóór het jaar 2009 met initiatieven te komen en hiervoor eventueel budget tot maximaal 0,1 procent van de totale gemeentelijke begroting uit de reserve aan te wenden.

Armoede en bijstandsnorm besproken H’VELD-G’DAM - De raadsleden spraken in de laatste vergadering over de financiën uitvoerig over twee moties. De eerste betrof de gemeentelijke bijdrage in de (inter)nationale strijd tegen armoede. T@B en VVD stemden tegen. Bij tweede motie werden de partijen het (nog) niet eens over mogelijk verhoging van de bijstandsnorm, dankzij een financiële meevaller vanuit de RSD. Op voorstel van wethouder Sluimer werd de motie aangehouden.

,,Gezien onze welvaart en rijkdom zie ik het als een plicht om te doen wat je kunt doen”, meent Jan de Vos (SGP). En Kim Putters (PvdA) vond dat solidariteit niet eindigt bij de gemeentegrenzen. ,,We kunnen er lokale initiatieven voor ontwikkelen en mensen die binnen onze gemeente hiervoor bezig zijn ondersteunen.” Ook David Koppelaar van het CDA deelde deze mening. Cor de Vree van de T@B zei er sympathiek tegenover te staan, maar dit geen gemeentelijke taak te vinden. Ali de Jong van de VVD was het hier mee eens. Cor Voorberg van de Christenunie merkte op dat ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dit ten volle steunt. ,,Ruim honderd gemeenten gingen ons hierin voor. Ook de interactie met burgers vinden wij belangrijk. Het is jammer dat we dit niet raadsbreed kunnen steunen.”

In een vergadering van de Regionale Sociale Dienst (RSD) bleek dat er een enorm overschot was over 2007. De zes deelnemende gemeenten krijgen nu een flink bedrag retour. Dit geld was al begroot voor uitvoering van de wet- en regelgeving Wet Werk en Bijstand (WWB) en bijzondere bijstandsregelingen. Dat biedt volgens de fracties van CDA en T@B de mogelijkheid om de toetsingsnorm voor uitvoering van deze aanvullende inkomensondersteunende voorzieningen te verhogen tot 120 procent van de bijstandsnorm. Zij dienden daar een motie voor in. Hardinxveld-Giessendam is de enige van de zes gemeenten die de norm van 100 procent hanteert. Sanny Kamerman (PvdA) onderschreef de motie. ,,We hebben te royaal gereserveerd en vorig jaar 4 ton teruggekregen. Er zijn dus voldoende middelen om naar de 120 procent te gaan.” Nel den Breejen, Christenunie, merkte op dat het geld bestemd is voor sociale uitkeringen. ,,Maar we willen ook de voorstellen hierover van het college afwachten.”

advertentie
advertentie