Fusie Rabobanken op komst

11 juni 2008 om 00:00 Nieuws

Een en ander werd duidelijk tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering vorige week maandagavond van Rabobank Sliedrecht-Graafstroom in De Lockhorst te Sliedrecht. In feite was de uitgebreide toelichting hierop van bestuursvoorzitter Marius van Vuren het meest interessante agendapunt van de avond.

‘Terug op het spoor van twee jaar geleden’ REGIO - Na de mislukking van twee jaar geleden zijn de Rabobanken Sliedrecht-Graafstroom en Hardinxveld-Giessendam opnieuw serieus met elkaar in contact over een samengaan. In mei 2006 werd de eerste poging hiertoe afgeblazen wegens toen onoverbrugbare meningsverschillen bij de leiding. Toch zijn de bestuurders van beide banken sindsdien wel steeds met elkaar in contact gebleven. Met als resultaat dat de wil er nu wel van beide kanten is om tot een fusie te komen. Een uitgewerkt voorstel daartoe zou medio april volgend jaar tegemoet kunnen worden gezien.

Door Johan Heijkoop

,,Na twee jaar zijn we nu dus toch weer terug op het oude spoor”, hield hij de paar honderd aanwezige leden voor. Eraan toevoegend dat er bij de bank al in het voorjaar van 2007 een nieuwe oriëntatie op opschaling had plaatsgevonden. Daarvoor noemde hij verschillende argumenten. Zoals de te geringe huidige omvang om te kunnen voldoen aan de toekomstige eisen van kwaliteit en stabiliteit. Dit ondanks het feit dat Rabobank Sliedrecht-Graafstroom de laatste jaren steeds fors blijft doorgroeien. Zo is de bank inmiddels het balanstotaal van 900 miljoen euro gepasseerd.

Verder zei hij dat er meer specialisme nodig is op het gebied van het toenemend internationaal betalingsverkeer en bij het grootbedrijf. En niet alleen op die terreinen, maar ook bij marketing en personeelszaken. ,,We hebben momenteel te maken met een krapte op de arbeidsmarkt en voelen daarbij duidelijk de concurrentie van andere banken”, legde hij uit. Door de aanhoudende autonome groei is de bank namelijk steeds in de markt voor het aantrekken van nieuw personeel. Daarnaast wees hij op de kwetsbaarheid van het binnenvaartteam, een belangrijke poot binnen de bank. En ook in de grootzakelijke markt zou er versterking nodig zijn. Verder zou het organiseren van de ledenbetrokkenheid volgens hem beter kunnen wanneer de bank een grotere omvang zou hebben.

Drie-partijenplan

Van Vuren hield zijn gehoor voor dat al in de tweede helft van vorig jaar de wens tot een fusie was ontstaan. ,,En dat was over en weer.” Daarbij was zelfs Rabobank Alblasserwaard Noord-Oost naast Hardinxveld-Giessendam in het geding. Bijvoorbeeld op agrarisch gebied, maar ook op andere terreinen werken de drie goed samen. Volgens Van Vuren hadden de drie de intentie om samen één grote Alblasserwaardbank te vormen. ,,Maar daarvoor kregen we geen toestemming van Rabobank Nederland. Men vond dit niet passen in het lange termijn structuurplaatje en vreesde dat dit een ongewenste golf van nog meer fusies op korte termijn tot gevolg zou hebben.”

Daarmee was het drie-partijenplan dus van de baan. Wel was er nog een korte oriëntatie van Sliedrecht-Graafstroom op Drechtsteden, maar al gauw werd besloten om alleen met Hardinxveld-Giessendam verder te gaan. Dat was in maart dit jaar. De combinatie van deze twee levert een bank op met een balanstotaal van circa twee miljard euro, oftewel ruim twee keer zo groot als Sliedrecht-Graafstroom nu is.

Inmiddels is een voorbereidingscommissie aangesteld, die zich bezighoudt met de opstelling van een startnotitie. Nog deze maand zal er een intentieverklaring door beide partijen worden ondertekend en in oktober zal er nadere informatie naar buiten komen. Naar verwachting medio april 2009 wordt vervolgens het fusievoorstel voorzien.

Behoud personeel

Van de aanwezige leden kreeg het Rabobankbestuur unaniem groen licht om deze plannen verder uit te werken. Wel werd er nog gewaarschuwd voor behoud van het personeel. En wat betreft de huisvesting werd desgevraagd gesteld dat voorlopig Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam gehandhaafd worden, in afwachting van nader onderzoek naar een geschikte locatie voor een nieuwe centrale hoofdvestiging. Overigens wordt de veel te grote huidige locatie in Molenaarsgraaf op korte termijn van de hand gedaan. Wel zal daar een kantoortje met een kleine bezetting gehandhaafd worden.

advertentie
advertentie