Altijd in eigen dorp het water op

18 juni 2008 om 00:00 Nieuws

,,De helling waar al tientallen jaren over gediscusieerd wordt, gaat nu toch echt vorm aannemen”, zegt Ard Strijker, voorzitter van de watersportvereniging, opgelucht. Strijker en zijn medebestuursleden knokken al ruim een jaar voor een helling in het dorp waar boten te water kunnen worden gelaten. De preses en zijn kompanen kwamen vorig jaar in opstand, nadat het bericht was doorgesijpeld dat de enige (private) helling in het dorp - bij Riviervisserij Klop - zou sluiten. Watersportend Hardinxveld-Giessendam zou daardoor niet meer in eigen dorp terecht kunnen. De dorpsbewoners moesten in de toekomst uitwijken naar omliggende plaatsen als Werkendam of Dordrecht om hun vaartuig te water te laten.

Trailerhelling bij waterzuivering Rivierdijk H’VELD-G’DAM - Het getob is voorbij. Watersportend Hardinxveld-Giessendam moet in het nieuwe watersportseizoen gebruik kunnen maken van een eigen trailerhelling. Als een vrijstelling op het bestaande bestemmingsplan is gegeven, kunnen bootjes voortaan bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie ‘RWZI de Peulen’ aan de Rivierdijk te water worden gelaten. De opluchting is groot in gemeentelijke kringen én bij Watersportvereniging De Trailerhelling.

Klop staat dit waterseizoen nog steeds oogluikend toe dat booteigenaren gebruik maken van zijn trailerhelling, maar wil hiermee stoppen zodra een nieuwe helling is gerealiseerd. Die lijkt dus te komen bij rioolwaterzuiveringsinstallatie ‘RWZI de Peulen’ aan de Rivierdijk. ,,We gaan de goede kant op, maar moeten nog wel het bestemmingsplan wijzigen om de helling te kunnen realiseren”, zegt wethouder Theo Boerman. Voorzitter Strijker heeft er echter alle vertrouwen in dat ook deze plooi wordt gladgestreken. ,,We hebben het laatste jaar vele successen geboekt. De gemeente, met Henk Verzijl (senior-beleidsmedewerker VROM, red.) voorop, heeft de contacten met externe partijen gefaciliteerd. Wij hebben deze voorzet ingekopt. We hebben met Rijkswaterstaat, de Domeinen, Waterschap Rivierenland en de pachter van het gebied gesproken. Gelukkig wilden zij allemaal meedenken om een helling op deze plek te realiseren.”

Strijker schat dat de helling ongeveer 100.000 euro gaat kosten, inclusief een grote parkeerplaats. Dit bedrag wordt volledig opgehoest door de Watersportvereniging. De gemeente draagt niet bij. Boerman: ,,Wij hebben altijd benadrukt dat we niet financieel bij zouden springen, maar wél de contacten met andere partijen zouden faciliteren.” Strijker vertelt dat de vereniging een beroep wil doen op externe financiers, sponsors en giftgevers. Het dan nog openstaande bedrag wordt doorberekend in de contributie van de leden. Iedereen kan in principe lid worden van de Watersportvereniging, maar mensen uit Hardinxveld-Giessendam hebben wel het ‘eerste recht’. De leden krijgen een pasje of sleutel van de helling, waardoor zij 24 uur per dag, zeven dagen per week, hun boot te water kunnen laten. Niet-leden kunnen geen gebruik maken van de helling. De plek wordt omheind. Ook wordt cameratoezicht ingesteld om te voorkomen dat ongewenste gasten een bezoekje brengen aan de helling.

uOp 26 juni geeft de Watersportvereniging een toelichting op de plannen aan de Dok 9, in de lesruimte van Mostert Bloemen. De aanvang is rond 19.00 uur en de informatiebijeenkomst duurt tot 21.00 uur. Woensdag, 2 juli houdt de gemeente een inspraakavond over de parkeerplaats met trailerhelling. De bijeenkomst in het gemeentehuis begint om 19.00 uur en duurt tot uiterlijk 20.00 uur.

advertentie
advertentie