‘Angst voor de tandarts hoeft niet meer’

25 juni 2008 om 00:00 Nieuws

Tandarts Van Eck is een telg uit een tandheelkundige familie. Hij weet niet beter, merkt hij lachend op. Als kind assisteerde hij wel eens bij zijn vader die vijftig jaar geleden vader de praktijk overnam van het tandartsenechtpaar Felius aan de Peulenstraat. Oudere dorpsbewoners zullen zich het witte huis, waar om zeven uur ’s morgens de eerste patiënten zich meldden, goed kunnen herinneren. Een uur later zat de wachtkamer vol, stonden de mensen op de gang en werd ook de trap als wachtruimte gebruikt. ,,De mensen zaten soms zelfs in de slaapkamer”, herinnert Van Eck zich. In die tijd werd nog niet op afspraak gewerkt en Van Eck senior was lange tijd de enige tandarts in het dorp. In 1976 werd aan de Rivierdijk 750 de nieuwe praktijk geopend. Een hele verbetering, zowel voor de tandarts als voor de patiënten.

H’VELD-G’DAM - De tijd van ‘gewoon’ gaatjes vullen en tanden en kiezen trekken is voorbij. De tandarts heeft haar ‘werkterrein’ vergroot en mede daarom breidt Tandartsen Groepspraktijk Van Eck uit. Vorige week sloeg tandarts M.J.A. van Eck samen met zijn zevenjarige dochter Eli de eerste paal voor nieuwbouw. Twee behandelkamers komen erbij waarmee het totale aantal op zes komt. De nieuwbouw wordt aan het eind van dit jaar in gebruik genomen. Dan wordt ook herdacht dat de praktijk vijftig jaar geleden werd gestart door H. van Eck, de vader van de huidige tandarts. Door Wil Sommeijer

Van Eck senior was een gedreven tandarts, die misschien zijn tijd ver vooruit was met het geven van voorlichting over gebitsonderhoud. Aandacht en tijd voor een praatje met de patiënt was heel gewoon bij hem. Dat geldt ook voor zijn zoon. Hij studeerde af in 1986 en kwam bij zijn vader in de praktijk. Twee gedreven tandartsen met liefde voor hun vak bij elkaar. Het heeft goed gewerkt, vertelt Van Eck junior. Vader Van Eck heeft tot op hoge leeftijd in de praktijk gewerkt. Hij overleed in 2001.

Veranderingen

De gezondheidszorg heeft sinds die tijd met veel veranderingen te maken gekregen. Dat geldt evenzeer voor de behandelingen van de tandarts. De tijd van ‘gewoon’ gaatjes vullen en tanden en kiezen trekken is voorbij. ,,Natuurlijk worden deze handelingen nog steeds verricht, maar er zijn meer gespecialiseerde behandelingen bijgekomen. Er worden röntgenfoto’s of scans genomen, beugels aangemeten. Mensen hebben meer wensen en willen ook langer hun eigen tanden behouden. Het eigen gebit heeft meer waarde. Ook de zogeheten implantologie (het plaatsen van kunstwortels) wordt populair”, licht Van Eck toe.

Een moderne tandartsenpraktijk heeft alle behandelingen onder één dak en daarom was uitbreiding hard nodig, vertelt Van Eck. Bij Tandartsen Groepspraktijk Van Eck werken dertien mensen, waarvan vier tandartsen. Daarnaast beschikt de praktijk over preventieassistentes, assistentes en een mondhygiëniste. De tandartsen hebben elk hun subspecialisatie, zoals wortelkanaalbehandelingen, het aanmeten van beugels, verstandskiezen en implantaten. Preventieassistentes geven uitleg over mondhygiëne. Hoe ontstaan gaatjes en wat is er tegen te doen? Rode kleurstof op het gebit geeft precies aan waar tandplak zit. ,,Dat is leuk voor de patiënt. Het geeft hen houvast en zo raken zij meer betrokken en hebben zij meer aandacht voor hun gebit. Preventie staat bij ons hoog in het vaandel. Eigenlijk moeten ouders met hun kinderen vanaf twee jaar regelmatig voor controle naar de tandarts komen,” aldus Van Eck. ,,We kunnen veel zelf, maar verwijzen ook door naar de kaakchirurg als dat nodig blijkt.” Voorlichting over gebitsverzorging wordt ook gegeven door de mondhygiënistes en tevens dragen zij zorg voor een zeer uitgebreide schoonmaak van het gebit, zoals het verwijderen van tandsteen.

Behandelingen worden uitgevoerd met de meest geavanceerde apparatuur. ,,Je hoeft niet meer bang te zijn voor de tandarts. We geven de mensen goede uitleg, zodat ze weten wat er gaat gebeuren. We zijn een dorpspraktijk. Mensen moeten weten waar ze aan toe zijn, zich geborgen voelen. Moest je vroeger terug naar de wachtkamer als je verdoofd was voor een behandeling, nu blijf je rustig in je comfortabele stoel zitten en blijft de assistente bij je. De tandarts gaat dan naar een volgende patiënt. Ook na de behandeling kun je rustig even bijkomen. We zoeken oplossingen voor eenvoudige en ingewikkelde problemen. Dat doen we met ons hele tandheelkundige team”, aldus tandarts Van Eck.

advertentie
advertentie