‘Bal ligt niet bij Jan Franssen’

25 juni 2008 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - De één is licht geïrriteerd, de ander neemt de uitspraken voor kennisgeving aan. Eén belangrijk gevoel delen de fractievoorzitters van de lokale partijen: Jan Franssen blijkt geen spat veranderd. De Commissaris van de Koningin van de Provincie Zuid-Holland plaatste vorige week - wederom - vraagtekens bij de zelfstandige toekomst van Hardinxveld-Giessendam. ‘Maar gelukkig ligt de bal niet bij Franssen, maar bij de gemeente. Wij moeten ervoor zorgen dat onze zelfstandigheid vanzelfsprekend is’.

CdK stelt toekomst dorp ter discussie

Franssen deed zijn zegje tijdens een ingelaste raadsbijeenkomst, waarin over de profielschets voor een nieuwe burgemeester werd gesproken. De Commissaris van de Koningin stelde ‘dat een nieuwe burgemeester voorbereid moet worden op een onzekere toekomst’. Volgens hem staat de zelfstandigheid van Hardinxveld-Giessendam ook in de komende zes jaar - de eerste ambtsperiode van de nieuwe burgemeester - ter discussie. Daarnaast raadde Franssen de raad aan om de profielschets voor de nieuwe eerste man op punten aan te passen (lees: aan te scherpen). Zo moest meer in worden gezoomd op de economische kwaliteiten van een kandidaat.

De raadsleden waren het op punten eens met Franssen, maar konden zich niet in zijn woorden vinden dat de zelfstandigheid van Hardinxveld-Giessendam op de tocht staat. ,,Ik neem die woorden voor kennisgeving aan”, zo liet K. Putters, (fractievoorzitter PvdA), telefonisch aan Het Kompas weten. ,,Wij zijn het niet met Franssen eens en denken dat hij een verkeerde inschatting maakt. We hebben de afgelopen twee jaar, onder aanvoering van burgemeester R. Augusteijn, laten zien dat we een krachtige gemeente zijn. Ik denk niet dat we binnen afzienbare tijd onze zelfstandigheid kwijtraken.”

Putters: ,,Wel vind ik dat we op bepaalde terreinen de samenwerking met de regio nog meer gestalte kunnen geven. Of ik geschrokken ben van de woorden van Franssen? Nee. Ik weet hoe hij in elkaar zit. Maar zijn uitspraken hebben me wel licht geïrriteerd.”

Bij enkele andere fractievoorzitters was die irritatie ook te bespeuren. Benhard van Houwelingen (T@B): ,,Franssen moet de toekomst van een gemeente niet koppelen aan het inwonertal. Het moet maar eens afgelopen zijn met die herindelingsverhalen. Hardinxveld-Giessendam is op de goede weg.” Jan de Vos (SGP): ,,Franssen is vóór grootschaligheid. Op voorhand wil hij geen sollicitanten die tegen herindeling zijn. Maar ook hij kan de toekomst niet voorspellen. Natuurlijk moeten we de samenwerking met de regio verder gestalte geven, maar ik ben blij dat wij - de raad - unaniem aangeven dat wij voor zelfstandigheid van de gemeente gaan.” De fracties van de VVD, CDA en ChristenUnie waren ‘niet ondersteboven’ van Franssen’s woorden. J. Tromp (VVD): ,,Onze fractie raakt niet snel geïrriteerd. Het feit dat de burgemeestersvacature is opengesteld, vinden wij al heel wat. Een positief signaal. Wij moeten ervoor zorgen dat het beleid gecontinueerd en uitgebouwd wordt.” C.P. Voorberg (ChristenUnie): ,,Ik ga er sowieso van uit dat de eerste zes jaar onze zelfstandigheid niet ter discussie staat. Wat daarna gebeurt, is koffiedik kijken. Wij gaan voor een zelfstandig Hardinxveld.” D. Koppelaar (CDA): ,,We weten dat Franssen voortvarend denkt over herindeling. Hij heeft het echter niet voor het zeggen. De bal ligt in eerste instantie bij ons. Alleen zwakke gemeentes kunnen een herindeling opgelegd krijgen. Dat zijn wij duidelijk niet.”

Op één punt konden de zes fractievoorzitters voor een gedeelte meegaan met Franssen: de economische kwaliteiten moeten meer benadrukt worden. De profielschets wordt op dit onderdeel aangepast.

advertentie
advertentie