‘Het is allemaal heel plezierig gegaan’

23 juli 2008 om 00:00 Nieuws

In een korte toelichting schetste bestuursvoorzitter Teus Boerman een positief beeld van de aanloop naar deze eerste officiële stap. ,,Het is allemaal heel plezierig gegaan. De gesprekken die we met elkaar voerden zijn in een heel goeie sfeer verlopen”.

Ondertekening intentieverklaring fusie Rabobank H’VELD-G’DAM - De voorgenomen fusie van de Rabobanken Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht-Graafstroom is afgelopen maandagmiddag een stap dichterbij gekomen met de wederzijdse ondertekening van een intentieverklaring daartoe. Dat gebeurde op feestelijke wijze in Restaurant Kampanje in Hardinxveld-Giessendam door afgevaardigden uit de bestuurscolleges van beide banken.

Door Johan Heijkoop

Dit nadat zijn collega Marius van Vuren uit Sliedrecht nog eens kort de belangrijkste redenen voor de toenaderingsgesprekken had opgesomd. Hij zei onder meer dat beide banken al op diverse terreinen naar volle tevredenheid intensief samenwerken en dat een fusie een logisch gevolg hiervan zou zijn.

Daar komt bij dat de toekomstige dienstverlening naar de klanten toe steeds meer specialistische kennis vereist en die kan het beste gewaarborgd worden bij een grotere omvang van de bank(en). Zo kan er op gebied van bijvoorbeeld personeelswerving beter geconcurreerd worden.

Verder speelt wat de bank in Sliedrecht betreft op termijn de behoefte aan andere huisvesting een rol.

Intensieve samenwerking

Bij elkaar allemaal argumenten om de handen nu toch ineen te slaan, nadat al in de beginjaren van deze eeuw contacten daartoe tussen de voorzitters had plaatsgevonden. Echter, dat liep toen nog op niets uit. Maar de praktische samenwerking bleef en werd intensiever. De toenaderingsgesprekken werden dan ook weer opgepakt en er werd een startnotitie opgesteld, met daarin een toekomstvisie en de doelstellingen om die visie te realiseren. Met als gevolg nu de ondertekening van de intentieverklaring om volgend jaar één bank te vormen.

Ledenvergaderingen

Vorige maand kondigden beide banken dit voornemen al aan in hun jaarlijkse ledenvergaderingen, waarbij ze het voorlopige fiat van de leden kregen om hiermee door te gaan. Daarnaast werden de diverse klankbordgroepen geraadpleegd en ook die gaven bevestiging hiervan.

In het najaar zullen de banken opnieuw een extra ledenvergadering beleggen om de uitgewerkte plannen te presenteren en bespreken. Vervolgens wordt het definitieve fusievoorstel in extra ledenvergaderingen in januari en februari 2009 aan de leden ter goedkeuring voorgelegd. Dan kan de fusie per 1 april 2009 een feit zijn.

Overigens was het plan aanvankelijk om in dit samengaan ook Rabobank Alblasserwaard Noord-Oost te betrekken, maar dit strookte niet met de visie van Rabobank Nederland. Wel zal de intensieve bovenlokale samenwerking op met name agrarisch gebied met deze collega-bank worden voortgezet. In 2010 zal Rabobank Nederland opnieuw met een evaluatie van de situatie in de regio komen.

advertentie
advertentie