‘Iets betekenen voor een ander’

20 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Zes september stappen de student verpleegkunde en de secretaresse op het vliegtuig naar Kirgizië. In Kirgizië, dat onder Kazachstan ligt, is de kloof tussen arm en rijk enorm en medische zorg is niet voor een ieder vanzelfsprekend. Een jaar geleden werd in de stad Talas door de plaatselijke ‘Rode Halve Maan’, de vlag waaronder het Rode Kruis in moslimlanden opereert, een polikliniek opgezet. In deze polikliniek kunnen kwetsbare groepen, zoals invaliden, wezen en eenzame ouderen, terecht voor kosteloze medische en psychosociale zorg. Dit project wordt van begin af aan financieel ondersteund door het Rode Kruis, district Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, waartoe ook de Hardinxveldse afdeling behoort.

Jongeren Rode Kruis op bezoek in Kirgizië H’VELD-G’DAM - Voor het posten bij de wielerronde of de autocross draaien Bart de Ruijter (19) en Chantal Boer (20), beide vrijwilliger bij het Rode Kruis, hun hand niet om. Ruim een week naar Kirgizië om daar een project dat door de Hardinxveldse afdeling wordt gesteund te bezoeken, is wel even iets van een heel andere orde. Een mogelijkheid die ze met beide handen aangrijpen: ,,Zo’n kans krijg je niet vaak op onze leeftijd.”

Door Karen Bakker

Vanuit het hoofdkantoor van het Rode Kruis werd de mogelijkheid geboden om een aantal jongeren uit te zenden naar Kirgizië om daar met eigen ogen de ontwikkelingen van het project te zien, een andere cultuur van dichtbij mee te maken en kennis en ervaring uit te wisselen. Bart vertelt: ,,Het project is een proef, maar de intentie is wel dat het over een aantal jaar helemaal zelfstandig draait. Wij gaan er heen om te kijken wat er nu al is en hoe ze daar dingen organiseren. Volgend jaar komt een aantal mensen van het project hierheen om te kijken hoe wij de zaken aanpakken.”

Alhoewel het werk dat ze in Kirgizië doen niet helemaal te vergelijken is met wat het Rode Kruis hier doet, zal het zeker inspiratie opleveren. Chantal: ,,Wij organiseren hier regelmatig uitjes voor kinderen en ouderen en dat wil de vestiging in Talas ook gaan doen. Wij zijn gewend om met beperkte middelen te werken en mogelijk kunnen we wat beteken in het samen nadenken over de mogelijkheden in Talas.”

‘Niet te doen’

De voorbereiding op de reis is al in volle gang. Op tafel ligt een dik boek over Kirgizië en Bart wappert met een velletje met eenvoudige zinnen in het ingewikkelde Kirgizisch. ,,Niet te doen”, lacht hij. Gelukkig gaat er een tolk mee, dus de taal zal geen problemen opleveren.

Chantal: ,,We zijn al aardig voorbereid op de aparte gebruiken van de bevolking, zoals dat ze gewoon op straat de schapen slachten en ze de oudste man van de gasten schapenogen te eten aanbieden.” Bart trekt een vies gezicht: ,,Dat ben ik misschien wel, maar ik weet niet of ik dat ook ga doen hoor.” Chantal lacht en vervolgt: ,,De mensen zijn heel vriendelijk en gastvrij. We zullen ook een nacht bij een gastgezin doorbrengen. En natuurlijk nemen we ook typisch Nederlandse dingen mee. Ze zijn daar helemaal gek op stroopwafels!”

Presentaties

Na terugkomst zullen Bart en Chantal diverse presentaties geven over wat ze hebben gezien en meegemaakt. En natuurlijk gaan ze verder met de gebruikelijke werkzaamheden bij het Rode Kruis, waarin ze veel plezier hebben. Chantal: ,,Het is onderling heel leuk en je kunt ook nog iets betekenen voor een ander. Bart vult aan: ,,Ik kan het ook prima gebruiken voor mijn opleiding verpleegkunde en daarnaast is het gewoon erg gezellig.”

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis, zie www.rodekruis-hardinxveld.nl.

advertentie
advertentie