Gemeenschap neemt heft in handen

15 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Vanuit de Marokkaanse gemeenschap zijn in 1990 initiatieven genomen om het gedrag van bepaalde groepen jongens aan te pakken, volgens de Giessenburgse projectleider Lahoussine Ait Chitt van stichting Stimulans de enige mogelijkheid problemen zo snel mogelijk de wereld uit te helpen. Stichting Stimulans en de politie Zuid-Holland Zuid werken al achttien jaar met succes nauw samen op dit gebied en presenteerden vorige week in Dordrecht het boekje ‘Samen mintthee drinken’ waarin de aanpak wordt uitgelegd.

‘Problemen Marokkaanse jeugd peanuts’ REGIO - ,,De problemen met Marokkaanse jeugd in Zuid-Holland Zuid zijn eigenlijk peanuts. Met een goede aanpak, zoals wij die bij CMO Stimulans (Centrum Maatschappelijke Ontwikkeling) geïnitieerd en samen met de politie Zuid-Holland Zuid hebben ontwikkeld kan de overlast vrijwel direct de kop worden ingedrukt.”

Door Everdien Hamann

Het boekje is nu naar alle burgemeesters en korpschefs in Nederland verzonden. Deze aanpak zou een voorbeeld kunnen zijn voor andere regio’s. De mintthee is in dit verband niet alleen lekker, maar vooral een soort ritueel. Eerst de thee schenken en dan praten. ,,We proberen de gemeenschap zelf te betrekken bij veiligheid en leefbaarheid van de eigen wijk en hen verantwoordelijkheid te laten dragen voor de gevolgen van het gedrag van de eigen jeugd”, legt Ait Chitt uit. ,,De afgelopen achttien jaar hebben we samen met de politie de problemen met jongeren aangepakt met als resultaat weinig of nauwelijks criminaliteit onder Marokkaanse jongeren in Zuid-Holland Zuid.”

De kracht van deze methode zit ‘m in de individualisering van het probleem. ,,We willen als eerste de namen van de betreffende jongeren weten”, zegt Ait Chitt. ,,De jongeren opereren vaak in een groep, anoniem dus veilig. Als je de groep uit elkaar haalt is een groot deel van het probleem al opgelost. Ze moeten uit de anonimiteit komen. En voor de politie geldt ook ‘Kennen en gekend worden’.” Stichting Stimulans doet daarbij een enorm beroep op de Marokkaanse gemeenschap zelf. De mensen moeten van elkaar weten waar de lastige jeugd zit, wie er problemen hebben en met sociale controle proberen deze jongeren in het gareel te houden. ,,We zoeken gepaste hulpverlening voor iedere probleemeigenaar. Ouders en familie worden daar zeker bij betrokken.” Stimulans heeft in dit alles een adviserende rol. ,,We zijn bruggenbouwers”, zegt Ait Chitt. ,,We brengen partijen bij elkaar en adviseren de instanties. Zo vinden we het belangrijk dat er goede jongerenwerkers zijn en programma’s in buurthuizen. Ook werken we aan de jeugd zelf. Ze moeten uit hun isolement komen, zichzelf leren presenteren, leren dat en hoe ze kunnen deelnemen aan sportverenigingen bijvoorbeeld. Er worden weekenden met trainingen gehouden zodat deze jongeren controle krijgen over hun eigen leven. We vragen ze bijvoorbeeld ‘wat wil je worden?’ en vervolgens ‘heb je daar een opleiding voor?’. Ze moeten het zelf doen en daardoor weerbaarder worden.”

advertentie
advertentie