De Lange Wei schrijft wél in voor hulp

22 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Woonzorgcentrum De Lange Wei heeft onafhankelijk van de zorgalliantie waar zij in deelnam, besloten toch in te schrijven voor het leveren van huishoudelijke hulp in 2009. Dit vertelt directeur van het Woonzorgcentrum Wil Markesteijn in reactie op het bericht dat Zorgalliantie Waard & Land afziet van inschrijving voor huishoudelijke hulp in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.

,,Wij hebben een verantwoording tegenover onze cliënten en medewerkers. Andere deelnemers in de alliantie, waaronder Pedaja (onderdeel van stichting Waardeburgh), hebben niet ingeschreven voor huishoudelijke zorgverlening in het nieuwe jaar.

Zorgalliantie Waard & Land is een samenwerkingsverband van zes zorginstellingen in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden: Open Vensters, Syndion, Graafzicht, De Lange Wei, Pedaja en het Koningin Emmahuis. De zes zorginstellingen hebben in 2006 de krachten gebundeld met het oog op de invoering van de WMO. Na Rivas besloot ook de Zorgalliantie af te zien van inschrijving voor huishoudelijke hulp in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Reden hiervoor is volgens de alliantie dat de gestelde tarieven zo laag zijn dat de salariskosten van de medewerkers hiermee niet gedekt kunnen worden. De beslissing heeft grote gevolgen voor de ruim tweehonderd cliënten en zestig medewerkers van de zorgalliantie.

Markesteijn is het eens met de alliantie dat de tarieven laag zijn, maar besloot toch tot inschrijving voor huishoudelijke zorg voor 2009. ,,Het dekt voor ons de kostprijs van het personeel. Ik vind dat we een maatschappelijke verplichting hebben ten opzichte van onze ruim honderd cliënten om de zorg te bieden en de verantwoordelijkheid voor zo’n veertig medewerkers om hun werk te behouden. De personeelskosten zijn te betalen, maar kosten voor de overhead moeten ergens anders vandaan komen. Dat we specifiek op dit product verlies lijden, dat is dan maar zo. Als we deze zorg niet meer aanbieden, dan ontstaat teveel onrust. Dat kost teveel energie die ik liever positief besteed. Natuurlijk kunnen we maar een bepaald risico lopen en moeten we kijken hoe dat gaat. Gelukkig zijn we een kleine organisatie met korte lijnen.”

Marcel Verboom, voorzitter van Zorgalliantie Waard & Land, betreurt het dat de alliantie niet als geheel heeft kunnen inschrijven. ,,We willen heel graag zorg leveren en hebben zeker oog voor onze cliënten en onze medewerkers. Het gestelde tarief is echter zo laag dat nieuwe inschrijving onmogelijk is. We mogen ook geen verlies lijden op de WMO en uit andere potjes plukken is niet mogelijk. We zijn nu in afwachting wat de gemeenten zeggen en hopen dat ze andere keuzes zullen maken. Daarna kunnen we kijken wat we nog kunnen doen, want we zijn toch één van de grootste zorgaanbieders in de regio.”

advertentie
advertentie