Hardinxvelder Henk van Bennekum wint World Snow Festival

28 januari 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM / GRINDELWALD - Met schaafjes, schepjes en soms grover geschut gingen ze aan de slag; de Hardinxveldse kunstenaar Henk van Bennekum en zijn drie teamgenoten. In het Zwitserse Grindelwald won het team het 27e World Snow Festival. In totaal streden tien teams om een wisseltrofee met bergkristal, een eigen bokaal en natuurlijk de eer. Voor die prijzen toverden ze een groot blok sneeuw om tot een bijzonder kunstwerk. Het kunstwerk van Van Bennekum, zijn vrouw Digna, Pauline Barendse en Jan Matthesius werd door de vakjury in Zwitserland met een eerste prijs beloond.

Van Bennekum vertelt hoe het beeld tot stand is gekomen: ,,Tijdens het festival, dat een week duurt, worden tien grote sneeuwblokken van 3,5 meter hoog, breed en diep in het midden van het dorp bij de ijsbaan geplaatst. Elk jaar heeft het festival een thema, dit jaar was dat ‘Augenblick’, het moment. Ik maak altijd abstracte dingen met vormen die opgestapeld zijn en dat was ook in dit ontwerp het geval. Het kunstwerk dat mijn team heeft gemaakt bestaat dus uit twee vormen die in balans op elkaar liggen. Die balans in de compositie is het ogenblik.”

De kunstwerken werden beoordeeld met twee prijzen; een van het publiek en een van de vakjury. Van Bennekum is blij met de gewonnen prijs van de vakjury, maar vond het leuk om een week in het zicht aan het werk te zijn: ,,Steeds komt er publiek van de skipistes af die blijven kijken. Het was een leuke week met Glühweinavonden en de beelden werden ‘s avonds mooi uitgelicht met kleuren. Het was ook een schitterende omgeving om te werken met de berg Eiger waar we op uitkeken.”

advertentie
advertentie