Buddingh' onthult klimaatmonument

5 februari 2009 om 00:00 Nieuws

NOORDELOOS - Wethouder Berend Buddingh’ onthult op maandag 9 februari het klimaatmonument, de prijs die Giessenlanden onlangs won vanwege het woningbouwproject ‘Nieuwe Wetering’ in Noordeloos. Het klimaatmonument wordt geplaatst bij het gemeentehuis te Hoornaar en blijft ongeveer een half jaar staan. Giessenlanden is de eerste kleine gemeente in Nederland die deze klimaatprijs ontvangt.

Het is de zesde keer dat Senternovem, die namens het ministerie van VROM gemeentelijk klimaatbeleid stimuleert, de klimaatprijs toekent. Vorige winnaars waren steden als Lelystad, Apeldoorn en Amsterdam Noord. Het Klimaatmonument is een 2,5 meter hoog metalen beeld van een smeltende wereld.

Het winnende woningbouwproject ‘Nieuwe Wetering’ in Noordeloos omvat 28 energiezuinige woningen. De woningen verbruiken tien procent minder energie ten opzicht van standaard nieuwbouwwoningen. Daarvoor worden vooruitstrevende technieken gebruikt zoals een warmte terugwinsysteem voor douchewater waardoor de toekomstige bewoners vijftig procent energiezuiniger douchen. Bovendien wordt er gewerkt met energiezuinige verwarming door koude en warmte opslag en warmtepomptechnologie.,,Met het project Nieuwe Wetering laat Giessenlanden zien dat ook kleinere gemeenten substantiële stappen kunnen maken in het klimaatbeleid”, aldus Reinier Gerrits van SenterNovem.

advertentie
advertentie