'Bedrijven gedragen zich goed'

10 februari 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - ,,Het is goed nieuws dat de bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en dat we zo gezamenlijk onze regio veilig en leefbaar houden", zegt directeur Leo de Jong van de milieudienst. Hij reageert hiermee op de uitkomst van toezichtresultaten van de Milieudienst Zuid-Holland Zuid, die 'buitengewoon goed' zijn.

In 2008 hebben inspecteurs van Milieudienst Zuid-Holland Zuid in opdracht van de regiogemeenten ruim tweeduizend milieucontroles bij bedrijven uitgevoerd. Hierbij was het in slechts vijf gevallen nodig om direct op te treden met een dwangsom. De meest geconstateerde tekortkomingen bij regionale bedrijven in 2008 waren het ontbreken van goede bodembeschermende maatregelen en het niet op orde hebben van de verplichte veiligheidsvoorzieningen die betrekking hebben op het gebruik en de opslag van gevaarlijke stoffen. Ook aan gekeurde blusmiddelen ontbrak het regelmatig. Na de eerste controles was de helft van de bedrijven al direct in orde. In veel gevallen waren de ondernemers zich niet bewust van deze gebreken en werden deze zaken op tijd in orde gebracht. Bij de hercontroles bleek dan alles, in de meeste gevallen, wél in orde. Een bijzondere gunstige uitslag was er ook voor de vuurwerkcontroles in het laatste kwartaal van 2008. Alle 31 vuurwerkverkooppunten in Zuid-Holland Zuid voldeden aan het Vuurwerkbesluit en werkten op die manier mee aan een veilige omgeving.

Op het gebied van milieuoverlast was het geen uitzonderlijk jaar: de resultaten verschillen niet veel met die van 2007. Bijna 1800 meldingen van overlast kwamen bij de Wachtdienst van de milieudienst binnen, een groot deel uit de gemeente Dordrecht. De boosdoeners waren vooral horecagelegenheden die de muziek te hard hadden aanstaan, en industriële activiteiten die stank veroorzaakten. De wachtdienst is het eerste regionale aanspreekpunt voor klachten op het gebied van geluid, geur en bodemverontreiniging. De wachtdienst is 24 uur per dag bereikbaar op 078-6580599.

Voorschriften

Voor de negentien gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid verzorgt Milieudienst Zuid-Holland Zuid de milieuvergunningen en het toezicht op bedrijven. Elk jaar vindt een groot aantal bedrijfsbezoeken plaats waarin de inspecteurs van de milieudienst controleren of de ondernemers ook daadwerkelijk aan de wettelijke milieuvoorschriften uit hun vergunning of melding voldoen. Deze voorschriften zijn specifiek per bedrijf opgesteld en het opvolgen ervan behoort tot de eigen verantwoordelijkheid. Als het bedrijf na herhaaldelijk aansporen nog niet de tekortkomingen heeft opgelost, kan de milieudienst na overleg met de desbetreffende gemeente, een dwangsom opleggen.

advertentie
advertentie