Denk en Zet wint ZHZ-cup

8 maart 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM – Kan dammen ook spannend zijn? Wie daaraan nog twijfelt, had dinsdagavond een kijkje moeten nemen in het dorpshuis van Hoogblokland. Daar speelden de viertallen van Denk en Zet en VGO de bekerfinale van Zuid Holland Zuid, met als inzet een glimmende cup, een plaats in de landelijke bekerwedstrijden en natuurlijk de eer. Het werd een zinderend gevecht.

Aanvankelijk zag het er niet zo spannend uit. Denk en Zet moest weliswaar winnen – bij een gelijkspel zou VGO, als team met de laagste rating, de zege krijgen toegewezen – maar toen Piet Trapman al vroeg in de avond tegen de jonge Rik Verboom een winnende slagzet op het bord bracht, zou het toch niet meer mis moeten kunnen gaan. De nog actieve drie borden, met zoveel damervaring aan Giessendamse kant, zouden daar nog wel vier punten aan moeten kunnen toevoegen. Het liep anders. Peter van Noordennen moest tegen de heel degelijk spelende Cees de Vries heel lang wachten op een voordeeltje. Hij kreeg dat uiteindelijk ook, maar het was te klein voor de winst en remise was hier de juiste uitslag. Wim Kalis zat tegen Martijn de Leeuw, ook al zo’n 'welp' die er met je schijven vandoor gaat waar je bij staat. De Denk en Zetter probeerde van alles, maar ook voor hem zat er niet meer dan remise in. Alle ogen waren vervolgens gericht op Peter Hartog en Gerrit de Jong, die aan het eerste bord een spektakelstuk opvoerden. Hartog moest minimaal remise halen om de beker naar Giessendam te krijgen, maar zijn positie had onder de agressieve aanvallen van De Jong enkele fikse deuken opgelopen. In uiterste tijdnood aan beide kanten, met offers en tegenoffers, vlogen de resterende schijven van het bord. Toen de zestigste zet was voltooid en de kruitdampen waren opgetrokken, bekeken de beide mannen de overblijvende stand rustig. Die was zo dun geworden dat er voor beiden geen winst meer in zat, zodat zij de vrede tekenden. Einduitslag: 5-3 voor Denk en Zet. De beker was binnen, maar wat moest er voor gewerkt worden.

Uitslagen interne competitie:

Peter de Hek-Daaf van Wijngaarden 2-0, Wim Verschoor-Ad de Hek 1-1, Piet Trapman-Wim Huisman 2-0, Wim Buijk-Fien de Jager 0-2, Arie Bakker-Wout Lock 1-1, Aart Romeijn-Henk Sterk 1-1, Jan van Wijngaarden-Piet Verkaik 0-2, Wim Kalis-Eef Stam afgebroken.

advertentie
advertentie