De Akker maakt verrassende keuze

11 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Voorthuyzen zwaait niet alleen de scepter over De Akker. Drie scholen op het gebied van speciaal (basis)onderwijs vallen onder één bestuur. Waar Voorthuyzen de leiding over heeft. De scholen zijn alledrie gevestigd in Barendrecht. De kinderen komen echter van heinde en ver. Van ‘s-Gravenzande tot Capelle aan de IJssel en van Leerdam tot de Hoeksche Waard. Vandaar dat al jaren de wens wordt gekoesterd een school op een andere locatie te realiseren. Met name om de oostelijke hoek te bedienen. ,,Die wens leeft al zeker tien jaar”, rekent Voorthuyzen uit. ,,Je zou kunnen zeggen dat we een generatie hebben gemist.” Er lijkt eindelijk schot in te komen. Per augustus dit jaar gaat de school met vier groepen aan de slag in Werkendam en als het goed is wordt in het laatste kwartaal van 2009 aangevangen met de bouw van een school op Baanhoek-West in Sliedrecht. Een verrassende keuze omdat De Akker jarenlang bezig was in Hardinxveld-Giessendam. ,,Hardinxveld heeft lang aan kop gelegen”, beaamt Voorthuyzen. ,,Door een grote hoeveelheid bezwaren hebben de plannen met betrekking tot de Koningin Wilhelminaschool echter vertraging opgelopen. Terwijl Sliedrecht juist in een stroomversnelling is geraakt. Wat wij willen is zo snel mogelijk een school in dat gebied. We zijn er écht aan toe.” De Hardinxveldse wethouder Teun Sluimer reageerde aanvankelijk wat sipjes op de zakelijke mededeling per e-mail dat De Akker het feestje wilde afblazen. Hij werd wel uitgenodigd op de koffie om één en ander te kunnen aanhoren. ,,Het gesprek dat we vorige week hebben gehad was zeer positief”, vertelt Voorthuyzen. ,,Er was begrip van twee kanten. Van onze kant begrijpen we dat de gemeente teleurgesteld is en van hun kant was er begrip voor het feit dat we onze koers hebben gewijzigd. In Sliedrecht is de kans van slagen het grootst. Daar gaan we dus voor.” De kinderen die op De Akker les volgen zijn van christelijk-reformatische huize. Ze hebben ook gemeen dat ze moeilijk kunnen leren en/of gedragsproblemen hebben. ,,Hun zelfvertrouwen is broos omdat ze vaak met hun falen worden geconfronteerd”, legt Voorthuyzen uit. ,,We proberen net als andere scholen opbrengsten na te streven en ze op de voor hen beste plek te laten instromen in het voortgezet onderwijs.”

H’VELD-G’DAM - Het Hardinxveldse gemeentebestuur moest onlangs een bittere pil slikken door het afhaken van SBO De Akker. Algemeen directeur Jan Voorthuyzen vertelt uitgebreid over de beweegredenen en waarom na lang wikken en wegen voor Sliedrecht is gekozen en wat de school kan betekenen voor kinderen met leer- en gedragsmoeilijkheden.

Door Erik de Bruin

Hij noemt het typerend dat de kinderen weer lekker in hun vel zitten en echt tot leren komen. ,,Het is voor ons een enorme stimulans dat we van ouders een hoge waardering ontvangen. Ze tonen hun betrokkenheid omdat ze zien dat het de goede kant op gaat. Wat thuis weer wat rust geeft en waar juist zoveel behoefte aan is omdat ze meestal een turbulente periode hebben meegemaakt.” Kwalitatief goed onderwijs is volgens de algemeen directeur een pré: ,,Het beste is eigenlijk niet goed genoeg. We kiezen bewust voor hoog gekwalificeerde leerkrachten.” Dat het vruchten afwerpt blijkt uit de positieve beoordeling die de onderwijsinstelling heeft gekregen van de inspectie. Wat op zich niet bijzonder lijkt. “Echter wél als je het afzet tegen het feit dat meer dan de helft van de scholen voor speciaal (basis)onderwijs een onvoldoende scoort en daardoor onder geïntensiveerd toezicht staat”, aldus Voorthuyzen.

advertentie
advertentie